Turecký puč ohrozuje český biznis, zatkli tureckých partnerov skupiny Vítkovice Naksan Holding

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 13:18 • 2 min
Turecký puč ohrozuje český biznis, zatkli tureckých partnerov skupiny Vítkovice Naksan Holding

PRAHA - Problémy s výstavbou tureckej uhoľnej elektrárne, ktoré priviedli skupinu Vítkovice podnikateľa Jana Světlíka do vážnej krízy, majú ďalšie pokračovanie. Po neúspešnom vojenskom puči zatkla turecká polícia v rámci čistiek aj najvyššie vedenie firmy, pre ktorú Světlík uhoľnú elektráreň stavia. V ohrození je tak 12 miliárd Kč (444,1 milióna eur), ktoré na ňu požičala Česká exportná banka. Informoval o tom server iHNED.cz.

slovakia

left justify in out

Ak by projekt skrachoval, stratu by musela pokryť štátna exportná poisťovňa EGAP. "Je to všetko veľmi čerstvé, chceme a musíme s tureckou stranou rokovať," povedal námestník ministra zahraničných vecí Martin Tlapa. V utorok (26. 7.) popoludní sa preto prvýkrát zišiel s tureckým veľvyslancom a vec chce riešiť aj české veľvyslanectvo v Ankare s tamojšími ministerstvami energetiky a spravodlivosti.

 

Čistky v Turecku začali ihneď po potlačení pokusu o prevrat a v priebehu iba 10 dní zasiahli podľa odhadov až 60.000 ľudí. Režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ide po stúpencoch duchovného Fethullaha Gülena, ktorého zo zosnovania pokusu o prevrat viní. Práve z podpory tohto klerika boli obvinení aj vrcholoví manažéri spoločnosti Naksan Holding, pre ktorú Světlíkova firma pracuje.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies