TdF: Froome môže v časovke do kopca zvýšiť náskok

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 12:00 • 2 min
TdF: Froome môže v časovke do kopca zvýšiť náskok

SALANCHES - Časovky na cyklistickej Tour de France sa jazdia od roku 1934, ale len 17 z celkového počtu 206 malo horský profil. Jedna taká čaká na pelotón najslávnejších etapových pretekov vo štvrtok. Štartuje sa v Salanches vo výške 560 m a vrchol po viacerých sekciách stúpaní bude dva a pol kilometra pred cieľom na Cote des Chozeaux vo výške 1219 m. Zostávajúcich 2,5 km do cieľa v Megéve budú dolu kopcom.

slovakia

left justify in out

Organizátori upozorňujú, že časovka sa začne plochou sekciou v prvých štyroch kilometroch. Potom nasleduje ostrá vlásenka a náročne stúpanie v dĺžke 2,5 km na Cote de Domancy (810 m) s priemerom 9,4%, ale maximálnym sklonom pod vrcholom až 16%. "To je jeden z dôvodov, prečo Richie Porte, ale aj viacerí jazdci útočiaci na vysoké pozície v celkovom poradí nezvolili na túto časovku špeciál s plnými kolesami, ale klasický cestný bicykel," uvádza portál Cyclingnews. Oficiálna stránka LeTour.fr zasa tvrdí, že víťaz stúpania na Domancy sa môže tešiť na špeciálnu prémiu 5000 eur. Bude to zároveň Cena Bernarda Hinaulta, keďže tento legendárny Francúz práve na tomto mieste v roku 1980 podnikol rozhodujúci útok k zisku titulu majstra sveta.

 

Nasledovať však budú ďalšie náročné kilometre do kopca a cyklisti budú prechádzať cez Combloux (978 m), Demi-Quartier (1045 m) a Les Berthelets (1115 m) až na spomenutý Cote de Chozeaux (1219 m). "Zvládnutie častých zmien rytmu s prudkými sekciami v závere bude kľúčom k dobrému výsledku," píše LeTour.fr.

 

Favoritom časovky je prvý muž priebežnej celkovej klasifikácie Christopher Froome, pre ktorého to bude ideálna šanca zvýšiť svoj náskok natoľko, aby si s pokojom mohol vyštartovať do záverečných dvoch alpských etáp. Obhajca trofeje Froome momentálne má náskok 2:27 min pred Holanďanom Baukem Mollemom a 2:53 min pred krajanom Adamom Yatesom. Práve Mollema výborne zvládol prvú časovku na tohtoročnej TdF z Bourg-Saint-Andéol do La Caverne du Pont-d'Arc (37,5 km), keď skončil šiesty. Túto časovku suverénne ovládol iný Holanďan Tom Dumoulin, a keďže v prvej alpskej etape v horskom dojazde na Finhaut-Emosson prišiel do cieľa s polhodinovým odstupom na 78. mieste, zrejme šetril sily na štvrtok. Očakáva sa aj útok Kolumbijčana Naira Quintanu, ktorý na štvrtom mieste zatiaľ zaostáva za svojimi ambíciami, ale stúpajúci profil štvrtkovej časovky by mu mal sedieť. "Z jazdcov, ktorí neútočia na celkovú klasifikáciu, sa očakávajú dobré výkony od Francúza Jéroma Coppela či Portugalčana Nelsona Oliveiru, ktorí dosiahli veľmi dobré výsledky v úvodnej časovke," predpokladá Cyclingnews.

 

Jazdcom by mala počas jazdy proti chronometru sťažovať podmienky horúčava až 32°C a tiež vietor. Časovka sa už začala, prvý jazdec z celkového počtu 163 pretekárov vyštartoval o 10.45 h. Peter Sagan v zelenom drese lídra bodovacej súťaže by mal prísť na rad o 13.49 h. Ako posledný pôjde líder v žltom drese Chris Froome o 16.59 h.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies