Panama začala vyšetrovať americkú inváziu z roku 1989

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 09:00 • 2 min
Panama začala vyšetrovať americkú inváziu z roku 1989

PANAMA - Panamská vláda začala vyšetrovať americkú inváziu z roku 1989, ktorá zvrhla vojenského diktátora Manuela Noriegu. Informovala o tom dnes stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovacia komisia má určiť, koľko ľudí prišlo o život počas tejto operácie a identifikovať ich. Komisia zároveň stanoví, či pozostalí po obetiach dostanú odškodnenie.

 

Podľa oficiálnych záznamov bolo vtedy zabitých 514 panamských vojakov a civilistov, niektoré miestne skupiny však tvrdia, že skutočné číslo je približne 1000 obetí. Počas invázie zahynulo aj 23 amerických vojakov.

 

"Panama sa usiluje o zahojenie svojich rán. Bez poznania pravdy nemožno nájsť zmierenie," uviedla panamská viceprezidentka a ministerka zahraničných vecí Isabel Saint Malová.

 

Noriega (83) si momentálne odpykáva v panamskom väzení trest za nariadenie likvidácie disidentov počas svojho vládnutia v rokoch 1983-1989. Predtým bol uväznený v Spojených štátoch a vo Francúzsku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies