Izraelskí pravicoví poslanci žiadajú anexiu židovskej osady v okupovanom Predjordánsku

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 19:07 • 2 min
Izraelskí pravicoví poslanci žiadajú anexiu židovskej osady v okupovanom Predjordánsku

JERUZALEM - Izraelskí pravicoví poslanci predložili dnes do parlamentu návrh zákona o anexii Maale Adumim, jednej z najväčších židovských osád v okupovanom Predjordánsku. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Autormi návrhu sú Joav Kiš z vládnucej strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua a Becalel Smotrič z proosadníckej koaličnej strany Židovský domov. Izrael obsadil západný breh rieky Jordán počas šesťdňovej vojny v roku 1967, doposiaľ však oficiálne neanektoval ani jednu z tamojších početných židovských osád. Podľa agentúry DPA by takýto bezprecedentný krok zrejme vyvolal medzinárodné pobúrenie.


Maale Adumim má približne 40.000 obyvateľov a nachádza sa len zhruba sedem kilometrov od Jeruzalema. Podľa DPA zatiaľ nie je jasné, či sa predložený návrh podarí na pôde parlamentu presadiť, keďže podobné opakované pokusy v minulosti zlyhali.


Súčasná izraelská vláda je však najpravicovejším kabinetom za niekoľko desaťročí. Návrhu na anexiu Maale Adumim vyjadrili lídri piatich zo šiestich frakcií koalície, rovnako ako predseda parlamentu Juli-Joel Edelstein, ktorý je členom Likudu. Samotný premiér Netanjahu sa k nemu zatiaľ nevyjadril.


Jeden z predkladateľov návrhu vyslovil presvedčenie, že anexia Maale Adumim by bola prvým krokom v boji o uplatnenie izraelskej suverenity v oblasti Predjordánska. Na celý tento región však vznášajú nároky aj Palestínčania a považujú ho za základ svojho budúceho štátu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies