BRATISLAVA - Je asi málo ľudí, ktorí by neobľubovali čokoládu. No niekto sa jej vyhýba aby si udržal váhu, iný zase aby sa mu nepokazili zuby...Je to však skutočne tak?
Existuje dobrý ( HDL cholesterol ) a zlý ( LDL ) cholesterol. Kakaové maslo v čokoláde síce obsahuje vysoký podiel nasýtených tukov, ale tiež obsahuje kyselinu stearovú, ktorá sa ako nasýtený tuk nespráva. Výsledkom je, že čokoláda rozhodne hladinu LDL cholesterolu nezvyšuje. U niektorých ľudí dokonca zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu.
Odborníci zistili, že oveľa väčšie škody napácha na zuboch rafinovaný cukor ako čokoláda. Keď teda siahnete po kvalitnej čokoláde, potom vám problémy so zubami nehrozia. Vedci z univerzity v Osake dokonca zistili, že časti kakaového bôbu môžu znižovať množstvo baktérií v ústach a brániť kazeniu zubov.
Malé množstvo čokolády päť dní v týždni vedci prepojili s nižším BMI indexom, aj keď skúmané osoby zjedli celkovo viac kalórií ako ostatní účastníci štúdie. Že by čokoládová diéta?
Bežná tyčinka z tmavej čokolády obsahuje rovnaké množstvo antioxidantov ako skoro tri šálky zeleného čaju, jeden pohár červeného vína alebo 65 gramov čučoriedok.
Čokoláda má schopnosť znižovať stres a má isté afrodiziakálne účinky psychologického charakteru.
Po čokoláde sa vám zjaví na tvári akné? Ďalší mýtus. Vedci žiadne prepojenie nenašli, rozidel je, ak na tmavú dobrotu máte alergiu.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies