Erdogan žiada USA o vydanie duchovného, ktorého obviňuje z pokusu o prevrat

NETKY.SK • 17 Júl 2016, 08:23 • 2 min
Erdogan žiada USA o vydanie duchovného, ktorého obviňuje z pokusu o prevrat

ISTANBUL/LUXEMBURG/WASHINGTON - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval Spojené štáty, aby vydali Turecku moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorému pripísal vinu za pokus o štátny prevrat.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Erdogan sa s apelom obrátil priamo na amerického prezidenta Baracka Obamu. Keď sú USA a Turecko skutočne strategickými partnermi, musí Obama konať, vyhlásil turecký líder vo večernom vystúpení pred davom stúpencov v Istanbule.


Gülen, Erdoganov niekdajší spojenec a jeho terajší úhlavný nepriateľ, ktorý žije v dobrovoľnom exile v USA, obvinenia tureckého prezidenta odmietol a pokus o prevrat z noci na dnes ostro odsúdil.


Turecký predstaviteľ, ktorý sa v súlade s vládnymi predpismi vyjadril pod podmienkou anonymity, podľa AP informoval, že Turecko "pripravuje oficiálnu žiadosť s podrobnými informáciami o Gülenovom zapletení do nelegálnych aktivít. Po minulej noci máme ďalšiu vec, ktorú môžeme pridať na už rozsiahly zoznam".


Americký minister zahraničných vecí John Kerry predtým povedal, že USA zvážia žiadosť o vydanie Gülena, ak ju od Turecka dostanú. Zdôraznil však, že turecká strana bude musieť predložiť jasné dôkazy o jeho previneniach.
Kerry na návšteve Luxemburska dodal, že USA sú proti akémukoľvek pokusu o zvrhnutie demokraticky zvoleného lídra - zmena musí prísť prostredníctvom postupu, ktorý je v súlade so zákonmi.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies