FOTO a VIDEO Krvavý útok vo Francúzsku: Nákladiak zabil na námestí 84 ľudí, desiatky bojujú o život na prístrojoch

NETKY.SK • 15 Júl 2016, 10:50 • 2 min
FOTO a VIDEO Krvavý útok vo Francúzsku: Nákladiak zabil na námestí 84 ľudí, desiatky bojujú o život na prístrojoch

PARÍŽ - Najmenej 84 osôb zahynulo pri útoku, ku ktorému došlo v noci na dnes v meste Nice na juhovýchode Francúzska. Ďalších 202 ľudí bolo zranených, pričom 25 osôb je na prístrojoch a 52 sa nachádza v kritickom stave. Uviedol to dnes priamo z Nice francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, citovala ho agentúra DPA. Vodič nákladiaku vrazil vo štvrtok večer okolo 22.30 h. úmyselne do davu ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily na promenáde Promenade des Anglais. K incidentu došlo tesne po slávnostnom ohňostroji, uvádza spravodajská stanica BBC.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:12 Taliansko i Nemecko sprísnili kontroly hraníc

Taliansko dnes v reakcii na teroristický útok z Nice sprísnilo kontroly na taliansko-francúzskych hraničných priechodoch, kde sa precízne kontrolujú posádky všetkých motorových vozidiel na čo i najmenších priechodoch s cieľom zabrániť prípadnému úteku komplicov útočníka.

 

Talianske strategická skupina pre boj proti terorizmu rokovala dnes pod vedením šéfa rezortu vnútra Angelina Alfana, ktorý následne oznámil zvýšenie policajnej prítomnosti v regiónoch Ligúria a Piemont susediacich s Francúzskom. Minister súčasne informoval, že sa sprísnila aj kontrola islamských teroristov väznených v talianskych nápravnovýchovných zariadeniach s cieľom zabrániť im vo vysielaní akýchkoľvek posolstiev z väzníc.

 

Na francúzskej strane hraníc sa s prísnou kontrolou všetkých vozidiel opúšťajúcich krajinu galského kohúta začalo podľa informácií zainteresovaných prihraničných obcí už krátko po udalostiach v Nice. To isté platí aj o vlakových súpravách a cestujúcich využívajúcich železničnú dopravu. Prvý muž regiónu Ligúria Giovanni Toti ponúkol pomoc v podobe hospitalizácie časti zranených v Nice v nemocniciach spomínanej oblasti, ale talianska strana ponúkla aj sanitky a krvné preparáty.

 

V celom Taliansku sú vlajky na znak solidarity s Francúzskom stiahnuté na pol žrde, pred sídlom vlády v Ríme veje z rovnakých dôvodov francúzska vlajka. Nemecko rozhodlo v reakcii na útok z Nice o sprísnení kontroly a monitorovania nemecko-francúzskeho prihraničia a prístavov, letísk a železničných staníc, ktoré prevádzkujú prepravu s destináciami vo Francúzsku.

 

Informoval o tom v Berlíne spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere. Podľa jeho slov urobia príslušné orgány maximum pre to, aby na území spolkovej republiky nedošlo k teroristickým činom, avšak "záruky, že sa to podarí, žiaľ, nejestvujú", konštatoval. Súčasne dodal, že francúzskej strane poskytnú akúkoľvek potrebnú pomoc pri objasnení pozadia útoku, ktorý opäť ukázal, aká reálna je hrozba teroristického útoku islamistov na starom kontinente.

 

Aj keď sa zatiaľ k akcii nikto neprihlásil, Islamský štát už na sociálnych sieťach "cynicky oslavuje", uviedol de Maiziere a na otázku, či je už jasné, že išlo o prejav teroru, uviedol, že francúzska strana je o tom úplne presvedčená. De Maiziere súčasne odkázal, že teroristi, ktorí nenávidia a vraždia, aby vyvolali strach a hrôzu, a ktorí chcú dosiahnuť zmenu nášho životného štýlu opierajúceho sa o zvyky a slobodu, nedosiahnu svoj cieľ. Minister zároveň apeloval na verejnosť, aby zachovala pozornosť a opatrnosť, avšak neustúpila zastrašovaniu.

 

17:24 Útok v Nice odsúdili aj viaceré arabské a moslimské krajiny a inštitúcie

Arabské a moslimské krajiny dnes dôrazne odsúdili udalosti z Nice a ubezpečili Francúzsko o ich podpore. Hovorca saudskoarabskej vlády podľa tlačovej agentúry SPA zdôraznil, že jeho krajina spolupracuje s Francúzskom v boji proti všetkým formám terorizmu.

 

Minister zahraničných vecí Spojených arabských emirátov šejk Abdalláh bin Zájid Nahján označil útok za "podlý zločin" a ubezpečil Francúzsko o solidarite a podpore akýchkoľvek opatrení bez ohľadu na ich charakter. Obe tieto krajiny sú podobne ako Francúzsko súčasťou medzinárodnej koalície pod vedením USA, bojujúcej proti džihádistom z Islamského štátu v Sýrii a v Iraku.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v reakcii vyhlásil, že jeho krajina podporuje všetky snahy medzinárodného spoločenstva, ktorých cieľom je porážka terorizmu.

 

Prezident Afganistanu Ašraf Ghaní hovoril v reakcii o terorizme ako všeobecnej hrozbe pre región a celý svet, proti ktorej je potrebné spoločne bojovať. Útok z Nice dôrazne odsúdilo aj pakistanské ministerstvo zahraničných vecí vyjadriac solidaritu Islamabadu s Parížom. To isté platí aj o káhirskej mešite a univerzite al-Azhar, považovanej za duchovné centrum sveta sunitského islamu, ktorá vyzvala na jednotu pri úsilí zbaviť planétu terorizmu. Tieto strašné útoky sú v rozpore s učením islamu, zdôraznila.

 

 

17:03 Kerry a Lavrov položili za obete kvety

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šéf americkej diplomacie John Kerry dnes prerušili rozhovory v Moskve a prišli k francúzskemu veľvyslanectvu, kde po štvrtkovom útoku v Nice položili kvety a nechali odkazy v kondolenčnej knihe. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

 

Obaja ministri prišli k veľvyslanectvu neskoro popoludní s dvoma kyticami: Lavrov niesol červené ruže, Kerry biele ruže. Napísali do knihy sústrastné odkazy a potom sa vrátili do sídla ruského ministerstva zahraničných vecí na tlačovú konferenciu, ktorá sa mala podľa plánu začať o tri hodiny skôr.

 

Obyvatelia Moskvy nechávali pri francúzskej ambasáde kvety a sviečky už od neskorého štvrtkového večera po tom, čo Francúz tuniského pôvodu zaútočil nákladným vozidlom v Nice na ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily a zabil najmenej 84 z nich.

 

17:00 V Nice zomreli aj Češi

Medzi najmenej 84 obeťami útoku v Nice je podľa informácií francúzskej televízie BMF TV aj jeden občan Českej republiky. Rezort zahraničných vecí v Prahe, ako aj konzulát ČR túto informáciu zatiaľ nemajú a preto ju preverujú, vyplýva zo správ internetových serverov Lidovky.cz a Novinky.cz.

 

16:49 Francúzsky pouličný ples v Budapešti zrušili

Francúzsky inštitút v Budapešti zrušil v dôsledku teroristického útoku v Nice francúzsky pouličný ples, ktorý plánovali v Budapešti na sobotu. Informoval o tom spravodajský server index.hu s odvolaním sa na vyhlásenie inštitútu zverejnené na Facebooku.

 

"Prezident Francúzska Francois Hollande vyhlásil trojdňový smútok po útoku v Nice. S ľútosťou oznamujeme, že preto nemôžeme ples uskutočniť. Francúzsky inštitút v Budapešti spolucíti s pozostalými obetí," píše sa vo vyhlásení.

 

 

16:48 Merkelová: Fanatizmus nemôže nikdy zničiť ľudskosť

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi povedala, že slepý fanatizmus nemôže nikdy zničiť vieru v slobodu a ľudskosť, keď mu kondolovala po útoku v Nice.


"Naše kondolencie nemôžu nikdy zvrátiť stratu toľkých ľudských životov," citovala ju tlačová agentúra DPA. "Avšak solidarita v takýchto časoch je tá najcennejšia vec, ktorú máme: solidarita cezhraničná od všetkých tých, ktorí veria v slobodu a ľudskosť a ktorí sú proti slepému fanatizmu, ktorý nám chce obe tieto veci zobrať," dodala.

 

15:45 Renzi: Bolesť z útoku v Nice je o to väčšia, že bolo zabitých veľa detí

Taliansky premiér Matteo Renzi vyhlásil, že bolesť z útoku vo francúzskom Nice je ešte horšia, pretože bolo zabitých mnoho detí a ublížil ľuďom práve počas francúzskeho štátneho sviatku. Na účte na Facebooku Renzi napísal: "Sme zvyknutí posielať z Nice pohľadnice plné krásy, a nie zábery smrti s bábikou pri zdemolovanom kočíku. Reagovať na to je morálnou povinnosťou."

 

15:44 Maroko hlási najmenej dve obete

Marocký konzulát vo francúzskom meste Marseille dnes pre tlačovú agentúru AP uviedol, že medzi obeťami zabitými pri útoku v Nice sú najmenej dvaja Maročania. Konzulát dodal, že pri masakri, ktorý si vyžiadal najmenej 84 mŕtvych, prišla o život žena a jej syn. Mnoho z obetí sledovalo ohňostroj pri príležitosti francúzskeho štátneho sviatku Deň dobytia Bastily.
Konzulát mená obetí nezverejnil.

 

15:43 Poplach na letisku v Nice už zrušili

Reportérka tlačovej agentúry AP povedala, že poplach na letisku v Nice, ktorý bol vyhlásený o 14.00 h, už zrušili a evakuovaní pasažieri sa mohli vrátiť na terminál, aby si vyzdvihli batožinu.

Webová stránka letiska ukazovala lietadlá, ktoré štartujú a pristávajú tak ako zvyčajne. V odkaze zverejnenom na webe letisko uviedlo: "Napriek strašným udalostiam, ktoré sa stali, prístup na letisko a letecká doprava nebudú narušené."


15:41 Španielsko ponecháva druhý najvyšší stupeň pohotovosti

Španielsko dnes oznámilo, že po útoku vo francúzskom meste Nice ponecháva v platnosti druhý najvyšší stupeň pohotovosti, ale vystupňovalo policajné kontroly v lokalitách koncentrácie dopravy - ako sú letiská, turistické lokality a miesta, kde sa zhromažďuje veľký počet ľudí.


Minister vnútra Jorge Fernández Díaz oznámil, že Španielsko a Francúzsko sa dohodli na pokračovaní prísnejších policajných kontrol na hraničných priechodoch, ktoré boli zavedené kvôli nedávnemu európskemu futbalovému šampionátu a cyklistickým pretekom Tour de France.


Minister po stretnutí s predstaviteľmi španielskej polície a so zástupcami politických strán uviedol, že najvyšší stupeň pohotovosti sa zavedie do platnosti, iba ak sa predstavitelia bezpečnosti jednomyseľne zhodnú, že teroristický útok bezprostredne hrozí.
 

 

13:49 O 28 žiakoch zo školy v Berlíne, ktorí boli v Nice, sa nič nevie

V čase štvrtkového krvavého útoku sa vo francúzskom meste Nice nachádzali na výlete žiaci zo šiestich škôl z nemeckej metropoly Berlín. Informovala o tom dnes agentúra DPA.


Päť zo šiestich škôl neskôr oznámilo, že žiaci i pedagógovia sa im už ozvali a sú v poriadku. Ilse Rudnicková zo školskej inšpekcie však uviedla, že stále nie je známy osud 28 žiakov z Integrovanej školy Pauly Fürstovej v Berlíne.


"Nemôžeme vám poskytnúť žiadne ďalšie informácie," povedala novinárom. Zároveň ich požiadala o pochopenie, pretože v prípade ďalšieho vývoja budú najprv informovaní rodičia. Podľa nemeckej rozhlasovej stanice RBB sú medzi 84 zabitými aj najmenej traja občania Nemecka. Má ísť o učiteľku a dvoch študentov práve z Integrovanej školy Pauly Fürstovej. Nemecké úrady zatiaľ žiadne obete oficiálne nepotvrdili.

 

13:47  Páchateľom útoku bol údajne Mohamed Lahouaiej Bouhlel

Noviny Nice Matin identifikovali páchateľa štvrtkového útoku s 84 obeťami na životoch ako Mohameda Lahouaieja Bouhlela. Podľa denníka bol tento 31-ročný francúzsky občan tuniského pôvodu otcom trojročného dieťaťa. 

 

img


Francúzske médiá tiež s odvolaním sa na policajné zdroje uviedli, že útočník bol obyvateľom Nice. V trestnom registri mal len záznamy za "bežné trestné činy", ako sú krádeže či domáce násilie, za ktoré bol podmienečne odsúdený. 


Lahouaiej Bouhlel však nebol na zozname osôb sledovaných tajnými službami pre podozrenie z terorizmu alebo radikalizácie. Jeho doklady sa našli priamo vo vozidle použitom pri útoku. Totožnosť však definitívne potvrdia až testy DNA, ktorých výsledky zatiaľ nie sú k dispozícií.Médiá ďalej informovali, že chladiarenské auto použité pri útoku v Nice bolo prenajaté pred dvoma dňami v neďalekom mestečku Saint-Laurent-du-Var.


Polícia uskutočnila po čine viacero prehliadok - vrátane bydliska zastreleného vodiča v severnej časti Nice. Súčasne predviedla na výsluch viacero jeho príbuzných. Jedným z cieľov vyšetrovania je aj nájdenie prípadných páchateľových komplicov. 

 

12:30 Medzi obeťami majú byť Nemci, Američania,Švajčiari a Ukrajinci

Medzi najmenej 84 obeťami útoku v Nice sú podľa správ médií aj traja občania Nemecka a dvaja Američania. Rusko, Švajčiarsko a Ukrajina potvrdili po jednej obeti z radov svojich občanov. 


Podľa nemeckej rozhlasovej stanice RBB sú medzi 84 zabitými aj najmenej traja občania Nemecka. Má ísť o učiteľku a dvoch študentov z Berlína, ktorí boli v Nice na školskom výlete. Nemecké úrady zatiaľ žiadne obete oficiálne nepotvrdili. Informáciu o zabitých občanoch USA doposiaľ nezverejnili ani americké úrady. Zástupca istej rodiny z Texasu však pre televíziu NBC News uviedol, že v Nice zahynuli aj dvaja jej členovia. Má ísť o otca a jeho 11-ročného syna z mesta Lakeway ležiaceho neďaleko texaského Austinu. 


Ruské združenie cestovného ruchu podľa BBC oznámilo, že pri útoku prišla o život nemenovaná ruská občianka, zatiaľ čo jej priateľka, taktiež z Ruska, utrpela ľahšie zranenia. Túto informáciu neskôr potvrdil aj rezort diplomacie v Moskve s tým, že ďalší traja Rusi sú nezvestní.


Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin oznámil, že medzi obeťami z Nice je aj jeden občan Ukrajiny a ďalší utrpel zranenia, uviedla televízia BBC. 


Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí informovalo o zabití jednej Švajčiarky. Ministerstvo podľa agentúry DPA ešte preveruje, či medzi obeťami nie sú aj ďalší občania Švajčiarska. Český rezort diplomacie zatiaľ potvrdil ľahšie zranenie jednej občianky ČR. Estónska vláda informovala o dvoch zranených estónskych občanoch.

 

 

10:22 Útok v Nice bol útokom osamelého vlka, nemusel zháňať výbušniny, tvrdí analytik

Opakovane sa upozorňovalo na to, že sa dajú očakávať ďalšie útoky a toto je jeden z nich. "O tom, že Francúzsko je terčom, niet pochýb," pre TASR to uviedol bezpečnostný analytik Milan Žitný.

 

"Je tam veľká komunita mladých moslimov, ktorí nie sú spokojní, nie sú integrovaní spoločensky, kultúrne a ani politicky. Táto ich vykorenenosť je jedným z kľúčových motívov," skonštatoval Žitný.

 

Útok sa podľa jeho slov očakával už počas Majstrovstiev Európy vo futbale, teroristi možnosť nakoniec nevyužili. Až doteraz. Súčasnú situáciu označil pre nich za ideálnu. "Môžeme hovoriť o útoku osamelého vlka, ktorý nemusel zháňať výbušniny," dodal analytik.

 

Útočníci podľa neho pochádzajú minimálne z druhej generácie, ktorá vyrástla v danom prostredí, ale nestotožnila sa s ním. Generácie, ktoré podľa jeho slov prichádzali pred mnohými desaťročiami, prichádzali z horších podmienok do lepších. "A vedeli to oceniť, že sa dostávali do lepších sociálnych, existenčných podmienok. A tieto ich deti alebo už vnúčatá sa narodili v prostredí, ktoré nemali s čím porovnávať. Nevyrástli v chudobe, vyrástli vo svete, kde videli obrovské priepastné rozdiely medzi jednou časťou toho sveta a druhou časťou," tvrdí analytik, podľa ktorého práve to môže byť dôvodom na ich nespokojnosť so systémom, ktorý ich vyraďuje.

 

Milan Žitný prirovnáva problém k rómskej problematike. "Keď treba pomôcť nejakej komunite, tak musí aj komunita vyvinúť nejaké úsilie, aby sa tie dva záujmy niekde spoločne stretli," dodal.

 

Čo možno očakávať v blízkej budúcnosti sám nevedel povedať. "Keď to nevedia kompetentní v spravodajských bezpečnostných štruktúrach, nemôžeme to vedieť my, ktorí sme ďaleko od toho," skonštatoval.

 

09:58 Reakcie svetových politikov na útok v Nice

Politici z celého sveta odsúdili štvrtkový útok v juhofrancúzskom meste Nice, ktorý si vyžiadal najmenej 84 mŕtvych a desiatky zranených:

 

Prezident USA Barack Obama:

"Ponúkli sme (Francúzsku) akúkoľvek pomoc, ktorú by mohlo potrebovať pri vyšetrovaní tohto útoku a potrestaní tých, ktorí sú zaň zodpovední. Stojíme po boku Francúzska, nášho najstaršieho spojenca..."

 

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová:

"Hovoríme jedným hlasom: nenecháme sa zastrašiť. Nedovolíme teroristom podkopať hodnoty rovnosti a demokracie, ktoré sú základom nášho spôsobu života".

 

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump:

"Je to vojna, v ktorej čelíme ľuďom bez uniforiem... Žijeme v úplne inom svete, v ktorom sa nerešpektuje právo a poriadok... Musí sa to riešiť veľmi tvrdo."

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk:

"Je tragickým paradoxom, že sa obeťami útoku stali ľudia oslavujúci slobodu, rovnosť a bratstvo".

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová:

"Nemecko je v boji proti terorizmu na strane Francúzska. Som pevne presvedčená, že napriek ťažkostiam v tomto boji zvíťazíme".

 

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson:

"Sme šokovaní a zarmútení zo strašných udalostí v Nice a z hrozných strát na životoch".

 

Ruský premiér Dmitrij Medvedev:

"Európa a Ázia sa musia spojiť v boji proti terorizmu. Teroristi a tí, čo ich podporujú, rozumejú len reči násilia a tú musíme (voči nim) používať".

 

Čínsky premiér Li Kche-čchiang:

"Ostro odsudzujeme terorizmus vo všetkých podobách... a budeme proti nemu bojovať".

 

Svätej stolice Federico Lombardi:

"Tým najostrejším spôsobom odsudzujeme akúkoľvek formu vražedného šialenstva, nenávisti, terorizmu a útokov voči mieru."

 

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu:

"Hlboko zdieľame bolesť francúzskeho ľudu... Budeme pokračovať v boji proti teroristom. Terorizmus je predovšetkým znásilnením humanity a univerzálnych hodnôt."

 

Maďarský prezident János Áder:

"Tento zákerný atentát posilňuje naše spoločné presvedčenie, že... musíme urobiť všetko pre to, aby životy mierumilovných ľudí nemohli nikde ohrozovať sily teroru a ničenia".

 

Miloš Zeman, prezident ČR, na svojom facebookovom profile:

"V súvislosti s terorom vo francúzskom Nice vyjadrujem hlbokú ľútosť a sústrasť rodinám obetí. Ide už o celú sériu týchto útokov, ktorá by mala viesť k rozhodnejšiemu postupu proti teroristom."

 

Kuvajtský emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh:

"(Útok z Nice) je v rozpore s učením všetkých náboženstiev a s všeľudskými hodnotami. Podporujeme všetky bezpečnostné opatrenia, ktoré Francúzsko príjme na ochranu pred terorizmom."

 

 

09:39 Áder k útoku v Nice: Musíme získať kontrolu nad tými, čo sú posadnutí vraždením

 Je potrebné získať kontrolu nad tými, ktorí sú posadnutí vraždením, uviedol dnes maďarský prezident János Áder v sústrastnom telegrame príbuzným a pozostalým obetí štvrtkového teroristického útoku v Nice, ktorý dnes adresoval francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi.

 

Podľa agentúry MTI Áder prijal tragickú správu o "krutom teroristickom útoku" s hlbokým pohnutím.

"V týchto hodinách ťažkej skúšky spolucítime so všetkými vami a zo srdca zdieľame váš veľký smútok," píše sa v telegrame maďarského prezidenta, ktorý zaželal skoré uzdravenie zraneným pri tomto "brutálnom atentáte".

"Tento zákerný atentát posilňuje naše spoločné presvedčenie, že musíme získať kontrolu nad tými, čo sú posadnutí vraždením, a musíme urobiť všetko pre to, aby životy mierumilovných ľudí nikde nemohli ohrozovať sily teroru a ničenia," konštatoval Áder.

 

Počas sviatku Dňa Bastily vrazilo v Nice nákladné auto do davu ľudí, ktorí si prišli pozrieť ohňostroj. K útoku došlo okolo 22.30 h na rušnom bulvári Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce ľudí vrátane veľkého množstva turistov a miestnych obyvateľov.

 

08:49 - Medzi obeťami útoku vo francúzskom Nice zatiaľ Slováci nie sú

Slováci sa medzi zranenými ani obeťami útoku, pri ktorom nákladné auto vrazilo vo štvrtok (14.7.) do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily v prístavnom meste Nice na juhovýchode Francúzska, zatiaľ nenachádzajú. Pre TASR to potvrdil riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček. Podľa neho identifikácia obetí stále trvá, avšak dúfa, že Slováci medzi obeťami ani nebudú.

 

 

Krátko po incidente, ktorý má podľa mnohých prvky teroristického útoku, sa k tomu vyjadril aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák prostredníctvom účtu na Twitteri. "Som šokovaný a rozhorčený neľudským útokom v Nice. Je to hrozná tragédia pre mesto a všetkých zasiahnutých," píše Lajčák. Zároveň v anglickom aj francúzskom jazyku vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a silnú solidaritu s Francúzskom.

 

Vo francúzskom Nice zahynulo v noci nadnes prinajmenšom 84 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia po tom, ako nákladné auto vrazilo do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily. K incidentu došlo okolo 22.30 na rušnej promenáde Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce ľudí. K zodpovednosti za útok sa doposiaľ neprihlásila nijaká teroristická skupina.

 

Do redakcie francúzskeho Le Monde prišla od čitateľa takáto kresba s textom "Leto dorazilo". 

 

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve sa k týmto informáciám doposiaľ odmietol vyjadriť, pričom uviedol, že "identifikácia zločinca ešte prebieha". "Sme vo vojne s teroristami, ktorí nás chcú zasiahnuť za každú cenu a veľmi násilným spôsobom," dodal minister, ktorého citovala agentúra AP.

 

08:19 Bilancia útoku v Nice stúpla na 84 mŕtvych

Na najmenej 84 mŕtvych vzrástla bilancia štvrtkového teroristického útoku v juhofrancúzskom meste Nice. Osemnásť zranených je v kritickom stave a desiatky ďalších utrpeli zranenia ľahšieho charakteru. Ďalším približne 120 osobám bolo potrebné poskytnúť odbornú pomoc, informovalo francúzskeho ministerstva vnútra.

 

Karikaturista Plantu zverejnil na Twitteri obraz ako poctu obetiam útoku v Nice 

 

Počas sviatku Dňa Bastily vrazilo nákladné auto do davu ľudí, ktorí si prišli pozrieť ohňostroj. K útoku došlo okolo 22.30 h na rušnej Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce ľudí vrátane veľkého množstva turistov a miestnych obyvateľov.

 

Útočníkom bol podľa doposiaľ oficiálne nepotvrdených informácií 31-ročný muž s francúzsko-tuniským občianstvom, ktorého napokon zastrelili policajti. K zodpovednosti za útok sa doposiaľ nikto neprihlásil.

 

Podľa informácií francúzskych médií viacero ľudí utrpelo zranenia, keď ich postrelil útočník páliaci z ručnej strelnej zbrane z kabíny nákladiaka. Niekoľkých ďalších ušliapal dav, keď sa ľudia v panike pokúšali dostať čo najďalej od miesta útoku.

 

Prípad začalo vyšetrovať protiteroristické oddelenie parížskej prokuratúry. Dnes ráno o 09.00 h sa na mimoriadnom zasadnutí zíde francúzsky bezpečnostný kabinet, ktorý urgentne zvolal prezident Francois Hollande.

 

06:30 Útočník z Nice mal 31 rokov a francúzsko-tuniské občianstvo

Podľa informácií francúzskej televízie BMF a regionálneho denníka Nice-Matin sa po zneškodnení vodiča nákladiaku, ktorý v noci nadnes zabil vo francúzskom meste najmenej 80 ľudí a približne 50 ďalších zranil, našiel v jeho aute preukaz totožnosti.

 

img

 

Útočník mal v súlade s týmito doposiaľ nepotvrdenými informáciami 31 rokov, žil v Nice a mal dvojité: francúzsko-tuniské občianstvo.

 

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve sa k týmto informáciám doposiaľ odmietol vyjadriť, pričom uviedol, že "identifikácia zločinca ešte prebieha". "Sme vo vojne s teroristami, ktorí nás chcú zasiahnuť za každú cenu a veľmi násilným spôsobom," dodal minister, ktorého citovala agentúra AP.

 

Vo francúzskom Nice zahynulo v noci nadnes prinajmenšom 80 ľudí a približne 50 ďalších utrpelo zranenia po tom, ako nákladné auto vrazilo do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily.

 

K incidentu došlo okolo 22.30 na rušnej promenáde Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce ľudí. K zodpovednosti za útok sa doposiaľ neprihlásila nijaká teroristická skupina.

 

05:05 Polícia zastrelila vodiča nákladiaku: V aute boli výbušniny a granáty!

Polícia vodiča nákladiaku zastrelila a následne v jeho aute objavila strelné zbrane, výbušniny aj granáty. Identita usmrteného vodiča známa nie je. K útoku sa zároveň doposiaľ neprihlásila nijaká teroristická skupina.

 

 

Podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda však nemožno poprieť, že útok má črty terorizmu. Francúzsky prezident zároveň dodal, že výnimočný stav, ktorý sa v krajine skončí 26. júla, bude hneď predĺžený o ďalšie tri mesiace.

 

 

Hollande zvolal kvôli útoku na dnes zasadenie krízového štábu v Paríži, po jeho skončení sa podľa informácií agentúry AP vydá do Nice. Francúzsky prezident uviedol, že okrem predĺženia výnimočného stavu plánuje do služby povolať rezervné zložky a posilniť policajné hliadky, a to najmä na francúzskych hraniciach.

 

02:32 Útok v Nice si vyžiadal najmenej 77 životov

Na najmenej 77 mŕtvych a desiatky zranených stúpol počet obetí útoku vodiča nákladiaku, ktorý vrazil vo štvrtok neskoro v noci do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily v meste Nice na juhovýchode Francúzska. Spomedzi zranených je prinajmenšom 16 osôb v kritickom stave. Na svojej webovej stránke o tom informuje francúzsky denník Le Figaro.

 

 

Starosta mesta Nice Christian Estrosi na sociálnej sieti Twitter taktiež uviedol, že obetí na životoch je najmenej 70 a incident označil za vôbec najhorší v histórii mesta Nice.

 

Hovorca francúzskeho ministerstva vnútra Pierre-Henry Brandet povedal, že polícia vodiča "neutralizovala". Podľa Estrosiho slov v jeho aute následne objavili strelné zbrane, výbušniny aj granáty.

 

Viaceré francúzske médiá podľa agentúry DPA uvádzajú, že nákladiak po promenáde Promenade des Anglais prešiel približne dvojkilometrový úsek, na ktorom zrazil množstvo ľudí.

 

 

K útoku došlo okolo 22.30 h. Na mieste sa podľa regionálnych novín Nice Matin okamžite strhla panika; po uliciach utekali davy ľudí. Podľa svedkov incidentu zanechal nákladiak po sebe na ceste ležať dlhočizný rad obetí.

 

Identita usmrteného vodiča doposiaľ známa nie je. K útoku sa zároveň zatiaľ neprihlásila nijaká teroristická skupina. Incident už začalo vyšetrovať protiteroristické oddelenie parížskej prokuratúry, uvádza DPA.

 

Francúzky prezident Francois Hollande zvolal kvôli útoku zasadenie krízového štábu v Paríži, kam smeruje zo súkromnej návštevy v meste Avignon, ktorú pre incident okamžite prerušil. Do Nice zase momentálne cestuje francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

 

 

Vo Francúzsku pritom stále platí výnimočný stav, ktorý v krajine vyhlásili po teroristických útokoch z 13. novembra, keď islamisti zavraždili v Paríži 130 ľudí.

 

 

1:23 Počet obetí na životoch po útoku v Nice stúpol na prinajmenšom 60

Summit ASEM medzi Európou a Áziou poznačil teroristický útok vo francúzskom meste Nice. Premiér Robert Fico, ktorý rokuje v Mongolsku s medzinárodnými lídrami, vyjadril ľútosť pozostalým.

 

Umelci prejavujú súcit skrze svoje diela

 

"Je mi veľmi ľúto všetkých obetí a všetkých ranených pri tomto odpornom teroristickom útoku. Rád by som prejavil Francúzom solidaritu," vyhlásil počas prebiehajúceho summitu slovenský premiér.

 

Zároveň priblížil, že od incidentu je v kontakte so slovenským veľvyslanectvom vo Francúzsku ako aj so slovenskými bezpečnostnými zložkami. V noci komunikoval aj so Slovenskou informačnou službou. "Budú prijaté opatrenia, ktoré robíme v súvislosti s podobnými útokmi. Rovnako ministerstvo vnútra je pripravené poskytnúť pre tých ľudí, ktorí sú v Nice a v okolí aj leteckú prepravu," avizoval Fico.

 

Premiér predpokladá, že aj svetoví lídri na summite budú tvrdšie reagovať na terorizmus vo svete.

 

"Je to udalosť, ktorá bude opäť hýbať niekoľko mesiacov nielen Európou, ale aj celým svetom, pretože útoky sa objavujú vo všetkých kútoch sveta," skonštatoval Fico.

 

Vo francúzskom Nice zahynulo prinajmenšom 80 ľudí a niekoľko desiatok ďalších utrpelo zranenia po tom, ako nákladné auto vrazilo do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily v prístavnom meste Nice na juhovýchode Francúzska. K incidentu došlo okolo 22.30 na rušnej promenáde Promenade des Anglais po slávnostnom ohňostroji.

 

 

00:58 Nákladiak usmrtil v Nice prinajmenšom 30 ľudí a zranil 100 ďalších

Najmenej 30 ľudí zahynulo a 100 ďalších utrpelo zranenia po tom ako nákladné auto vrazilo v noci nadnes do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily v prístavnom meste Nice na juhovýchode Francúzska. S odvolaním sa na vyhlásenia miestnej prefektúry Alpes-Maritimes a médií o tom informuje agentúra Reuters.

 

 

Zástupca prefekta Sébastien Humbert uviedol, že vodič nákladiaku prešiel po slávnej promenáde Promenade des Anglais vysokou rýchlosťou úsek dlhý asi 100 metrov, pričom zrazil množstvo ľudí. Následne ho polícia zastrelila. Humbert udalosť označil za jasný "kriminálny útok".

 

Starosta mesta Nice Christian Estrosi obyvateľov vyzval, aby sa zdržovali vo vnútri budov a pokiaľ možno aj mimo centra. Identita usmrteného vodiča doposiaľ známa nie je.

 

00:35 Nákladné auto vrazilo do davu ľudí v Nice; desiatky osôb zahynuli

Desiatky ľudí zahynuli a mnohí ďalší utrpeli zranenia po tom, ako nákladné auto vrazilo v noci nadnes do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily v prístavnom meste Nice na juhovýchode Francúzska. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov a svedkov o tom informovala agentúra DPA.

 

K incidentu došlo okolo polnoci na slávnej promenáde Promenade des Anglais počas ohňostroja.

 

Podľa Sébastiena Humberta z prefektúry Alpes-Maritimes by sa na mieste mohlo nachádzať dokonca 30 mŕtvych a desiatky ďalších zranených. Incident Humbert označil za "zločinný útok". Počas neho údajne zazneli aj výstrely, nie je však zrejmé, či ich vypálili ľudia v nákladnom aute alebo polícia.

 

Vedenie mesta Nice obyvateľom nariadilo, aby sa zdržovali vo vnútri budov a pokiaľ možno aj mimo centra.

 

00:14 Nákladné auto vrazilo do davu ľudí vo francúzskom Nice, hlásia mŕtvych

Nákladné auto vrazilo z noci nadnes do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily. K incidentu došlo na slávnej promenáde Promenade des Anglais v meste Nice na juhu Francúzska. Z miesta hlásia podľa spravodajskej stanice BBC odvolávajúcej sa na viaceré francúzske médiá mnohých, pravdepodobne až desiatky mŕtvych.

 

Správu budeme aktualizovať.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies