VW zaplatí štátu Kalifornia ďalších 86 miliónov USD

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 16:00 • 2 min
VW zaplatí štátu Kalifornia ďalších 86 miliónov USD

LOS ANGELES - Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) zaplatí štátu Kalifornia ďalších 86 miliónov USD (77,62 milióna eur) za emisný škandál. A to nad rámec odškodného vo výške 14,7 miliardy USD, na ktorom sa minulý týždeň dohodol s americkými úradmi. Oznámil to úrad generálnej prokurátorky Kamaly Harrisovej. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa oficiálneho vyhlásenia úradu, 86 miliónov USD je peňažný trest za urovnanie sporu so štátom Kalifornia a federálnymi úradmi v súvislosti s "neférovými konkurenčnými praktikami" automobilky.

 

"Musíme uchovať a chrániť naše životné prostredie pre budúce generácie," vyhlásila Harrisová s tým, že je dôležité, aby úrady reagovali rýchlo a potrestali tých, ktorí porušujú zákony a znečisťujú ovzdušie.

 

Volkswagen sa dostal do problémov v polovici septembra minulého roka, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) oznámila, že do takmer 600.000 dieselových vozidiel v USA nainštalovala firma softvér, ktorý počas testov umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. VW neskôr priznal, že vo svete jazdí približne 11 miliónov áut s takýmto softvérom.

 

Koncom júna dosiahol VW dohodu s americkými úradmi a dotknutými majiteľmi áut, ktorá bude nemecký koncern stáť 14,7 miliardy USD. Táto dohoda sa pritom týka len áut s dvojlitrovým motorom a na riešení problémov majiteľov viac ako 80.000 áut s trojlitrovým motorom právnici zatiaľ stále pracujú.

 

A najnovšie nemecký koncern súhlasil so zaplatením ďalších 86 miliónov USD najľudnatejšiemu americkému štátu Kalifornia. Väčšina peňazí (76 miliónov USD) pôjde na uhradenie nákladov na vyšetrovanie a vedenie právnych sporov proti automobilke. Zvyšných 10 miliónov USD je určených na granty pre univerzity a vládne agentúry na technológie, ktoré pomáhajú odhaľovať "chybné zariadenia".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies