FOTO Slovenské predsedníctvo predstavili v Bruseli cez štyri živly

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 21:13 • 2 min
FOTO Slovenské predsedníctvo predstavili v Bruseli cez štyri živly

BRATISLAVA - Slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie (EÚ) dnes v Bruseli predstavili cez štyri živly, ktoré zobrazujú technológie a vynálezy slovenských výrobcov.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informovali z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, nápady predstavil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák v rámci vizuálnej výzdoby v budove Rady EÚ. Výzdoba vestibulu Rady EÚ je tradíciou, na základe ktorej sa každá predsednícka krajina na pol roka prezentuje pracovníkom, diplomatom, delegátom, novinárom a návštevníkom Rady tým, čo považuje pre seba za typické.

 

Štyri vystavované exponáty majú európskym partnerom ukázať, že Slovensko tvorivou ľudskou aktivitou obohacuje štyri základné prírodné elementy. Zem prezentuje Ekokapsula, čo je mobilné obydlie, ktoré vytvorili na prežitie v ťažkých podmienkach bez pripojenia na vodu či elektrinu. Samostatne zachytáva a filtruje vodu a pomocou solárneho panela si vyrába elektrinu. Využiť sa dá ako udržateľné bývanie v rozvojových krajinách alebo núdzové bývanie po rôznych katastrofách. Vodný živel reprezentujú špeciálne kajaky a kanoe, na ktorých vyhrali slovenskí športovci už vyše dvadsať medailí. Oheň zastupuje technika hĺbkového vŕtania elektrickou plazmou. Posledný zo živlov, vzduch, stelesňuje lietajúce auto Aeromobil. Tento exponát vyvolal podľa ministerstva najväčší záujem účastníkov odhalenia slovenskej vizuálnej prezentácie.

 

Budova Rady EÚ, ktorú označujú ako Justus Lipsius, je na šesť mesiacov druhým domovom slovenského predsedníctva. Odohráva sa tu väčšina expertných či ministerských rokovaní členských štátov EÚ, ktoré od 1. júla do 31. decembra vedie Slovensko.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies