Tour de France: Cavendish vyhral 6. etapu a má zelený dres, Sagan skončil šiesty

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 18:01 • 2 min
Tour de France: Cavendish vyhral 6. etapu a má zelený dres, Sagan skončil šiesty

MONTAUBAN - Britský cyklista Mark Cavendish zvíťazil vo štvrtkovej 6. etape Tour de France. Jazdec stajne Dimension Data sa presadil opäť v záverečnom špurte a na svoje konto si pripísal už tretí tohtoročný a celkovo 29. triumf na legendárnych pretekoch. Cavendish preťal cieľ v čase 4:43:48 min. Druhý skončil Nemec Marcel Kittel z Etixxu a tretí bol ďalší Brit Daniela McLaya z Fortuneo–Vital Concept.

slovakia

left justify in out

Slovenský jazdec Peter Sagan nemal v špurte dobrú pozíciu a obsadil šieste miesto. Úradujúci majster sveta a pretekár stajne Tinkoff tak prišiel o zelený dres pre lídra bodovacej súťaže, z ktorého ho vyzliekol práve Cavendish a dostal sa pred neho aj Kittel.

 

Žltý dres pre vedúceho pretekára celkového poradia si udržal víťaz stredajšej etapy Belgičan Greg Van Avermaet (BMC Racing).

 

Vo štvrtok čakal na pelotón 187-kilometrový úsek z Arpajon-sur-Cére do Montaubanu s tromi hodnotenými kopcami 3., 4. a 3. kategórie. Zvlnená etapa tak bola určená najmä pre šprintérov, pre ktorých to bola na niekoľko dní posledná príležitosť popasovať sa o etapový triumf pred "vstupom" do Pyrenejí.

 

Krátko po štarte sa dostali do úniku Jan Bárta (Bora–Argon) a Jukija Araširo (Lampre-Merida), ktorí si vytvorili náskok cez päť minút, no pelotón ich nenechal odísť príliš ďaleko. Na jeho čele pracovali najmä jazdci žltého Van Avermaeta z BMC, ktorým pomáhali šprintérske tímy Dimension Data, Etixx-QuickStep a Lotto-Soudal. Aj keď trať nebola príliš náročná, pretekárom ju sťažovali vysoké teploty nad 30 stupňov Celzia. Vedúca dvojica postupne strácala z náskoku a 80 km pred cieľom z neho mala už len polovicu 2:30 min. V záverečných 20 km išli už opäť všetci spolu a tímy si začali pripravovať najlepšie pozície na finiš. V záverečných metroch bojovali o prvé miesto už len Mark Cavendish a Marcel Kittel.

 

Pre Cavendisha to bol 29. etapový triumf na Tour. Tridsaťjedenročný jazdec Dimension Data sa tak osamostatnil na druhom mieste historických tabuliek a na tretie odsunul Francúza Bernarda Hinaulta (28). Pred ním je už len legendárny Belgičan Eddy Merckx (34).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies