Stovky Venezuelčaniek si prerazili cestu do Kolumbie, aby tam nakúpili

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 09:33 • 2 min
Stovky Venezuelčaniek si prerazili cestu do Kolumbie, aby tam nakúpili

CÚCUTA - Stovky Venezuelčaniek si v utorok vynútili vstup do Kolumbie cez hranice, ktoré sú už vyše roka uzavreté, aby v susednej krajine mohli nakúpiť potraviny. Po dvoch hodinách sa rovnakou cestou vrátili späť do Venezuely, ktorá zápasí s veľkým nedostatkom základných životných potrieb.

slovakia

left justify in out

Ako informovali venezuelské médiá, išlo o skupinu asi 500 žien zo štátu Tachira oblečených v bielom. Ženám sa podarilo dostať sa cez kordón venezuelskej polície a prejsť po moste do Kolumbie, do najbližšieho pohraničného mesta Cúcuta v provincii Norte de Santander.

 

Agentúra DPA napísala, že Venezuelčanky nakupovali s vedomím, že na hraniciach im úrady môžu celý nákup zhabať. Jedna zo žien sa pre médiá vyjadrila, že "budeme si stále prerážať cestu cez hranice. Nenecháme sa vyhladovať. V žiadnom prípade nedovolíme, aby naše deti chodili hladné, takže nedovolíme, aby nám vzali náš nákup," uviedla žena, ktorá sa predstavila ako venezuelská profesorka.

 

Venezuela prechádza vážnou ekonomickou krízou, ktorú spôsobil pokles cien ropy na svetových trhoch. Práve ropa je hlavným zdrojom príjmov Venezuely, kde momentálne takmer úplne chýba 80 percent základných životných potrieb, ako sú ryža, cukor či dokonca toaletný papier.

 

Situácia sa ešte viac zhoršila po uzavretí hraníc s Kolumbiou, o ktorom rozhodol venezuelský prezident Nicolás Maduro vlani v auguste.

 

Venezuela a Kolumbia majú 2219 kilometrov dlhú hranicu. V jej okolí sa množia aktivity povstalcov, polovojenských oddielov a pašerákov drog a ďalších komodít.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies