Maďarsko má záujem o firmy, ktoré sa po brexite stiahnu z Británie

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 15:50 • 2 min
Maďarsko má záujem o firmy, ktoré sa po brexite stiahnu z Británie

BUDAPEŠŤ - Firmy, ktoré sa po britskom referende o vystúpení z EÚ stiahnu z Veľkej Británie, môžu nájsť nové sídlo v Maďarsku.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to maďarský minister hospodárstva Mihály Varga pre pondelňajšie vydanie denníka Világgazdaság. Akými konkrétnymi opatreniami chce Budapešť presvedčiť firmy k presídleniu, ani to, ako ďaleko pokročili vládne plány, Varga nešpecifikoval. Minister pripustil, že odchod Veľkej Británie, ktorá je čistým prispievateľom do rozpočtu EÚ, môže mať v dlhodobejšom horizonte na maďarské verejné financie negatívny dopyt, keďže krajine sa zníži objem prostriedkov, ktoré čerpá z rozvojových fondov únie.


Rokovania o ukončení členstva však potrvajú minimálne dva roky, a preto nie potrebné, aby Maďarsko bezprostredne menilo svoje rozpočtové plány, povedal Varga. Vo vzťahu k EÚ sa Budapešť podľa neho nemieni inšpirovať príkladom Veľkej Británie. "Takýto úmysel, takýto plán, takýto scenár alebo myšlienka neexistujú," zdôraznil Varga.


Britskí voliči sa minulý štvrtok v referende vyslovili za odchod Británie z EÚ. Premiér David Cameron, ktorý bol za zachovanie členstva, po referende vyhlásil, že v októbri odstúpi z funkcie. Článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý upravuje proces odchodu z EÚ a poskytne Londýnu dva roky na dohodnutie podmienok vystúpenia, musí podľa Camerona aktivovať až jeho nástupca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies