Brexit: V Británii požadujú nové referendum, napriek petícii sa tak nestane

NETKY.SK • 26 Jún 2016, 17:31 • 2 min
Brexit: V Británii požadujú nové referendum, napriek petícii sa tak nestane

LONDÝN – Vo Veľkej Británii sa čoraz hlasnejšie ozývajú hlasy, požadujúce druhé referendum o vystúpení z Európskej únie. Aká je pravdepodobnosť, že by k takémuto kroku došlo?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa odborníkov je možnosť druhého referenda o Brexite veľmi malá. A to aj napriek tomu, že internetovú petíciu, ktorá vyzýva na vypísanie nového referenda o členstve Británie v EÚ, podpísali už tri milióny Britov.

Text petície znie, že vláda by "mala uplatniť pravidlo, že ak o zotrvaní či odchode (z EÚ) rozhodne menej ako 60 percent hlasujúcich, alebo ak účasť bude nižšia ako 75-percentná, uskutoční sa ďalšie referendum".

Teoreticky nie je výsledok referenda právne záväzný, takže premiér by sa mohol rozhodnúť ignorovať ho. Avšak jeden z najlepších ústavných odborníkov v Británii sa o novom referende vyjadril, že je vysoko nepravdepodobné jeho vypísanie.

"Nemyslím si, že by EÚ chcela ešte ďalej vyjednávať, toto hlasovanie budú brať ako konečné," povedal profesor Vernon Bogdanor v rozhovore pre denník The Telegraph. "Nie je dobré, že ľudia podpisujú petíciu až teraz, mali to urobiť už predtým," povedal ďalší profesor John Curtice pre rovnaký denník. "A to aj napriek tomu, že tieto petície nemusia niekedy nič znamenať."

"Najviac pozornosti priťahuje skutočnosť, že túto petíciu, vyzývajúcu na druhé referendum o členstve v EÚ, podpísalo už viac ako tri milióny ľudí. Napriek tomu je však nulová šanca, že by bolo vyhlásené znova," povedal politický korešpondent BBC Iain Watson.

Petičný výbor vlády posúdi tento protest na svojom najbližšom zasadnutí v utorok 28.júna. Na sociálnych sieťach sa objavujú rôzne názory:

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies