Chrappa: Argument pre brexit neplatí, ekonomických migrantov zo SR je v Británii menej

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 14:17 • 2 min
Chrappa: Argument pre brexit neplatí, ekonomických migrantov zo SR je v Británii menej

BRATISLAVA - Argument pre brexit, že aj počet pracovníkov zo Slovenska na ostrovoch stúpa, nie je správny. V posledných rokoch počet krátkodobo pracujúcich Slovákov vo Veľkej Británii klesá

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal riaditeľ odboru štatistiky práce a vzdelávania na Štatistickom úrade SR Ivan Chrappa. „Vo Veľkej Británii pracuje krátkodobo asi 8000 Slovákov. Ich počet sa za posledné roky znížil približne o tri tisícky. Dôvodom môže byť, že uprednostňujú pracovné trhy v Nemecku a Rakúsku, ktoré sú geograficky bližšie. V týchto krajinách je vysoká životná úroveň a dostatok pracovných príležitostí,“ konštatoval Chrappa.

 

Ekonomická migrácia Slovákov kontinuálne stúpa od posledného štvrťroka 2014, pričom vlani sa tento trend ešte zrýchlil. V zahraničí krátkodobo pracuje 160.000 Slovákov. „Ak by sa porovnal počet súčasných ekonomických migrantov s rokom 2008, keď bola rekordne nízka nezamestnanosť v SR, tak počet Slovákov krátkodobo pracujúcich v zahraničí je nižší o 20.000. Je však predpoklad, že sa za krátky čas dostaneme na čísla, ktoré sme dosahovali v predkrízovom období,“ povedal.

 

Dôvodom migrácie je pre Slovákov napríklad nesúlad dopytu s ponukou na trhu práce. „Kvalifikačná štruktúra sa nezhoduje s potrebami a požiadavkami zamestnávateľov. Absolventi niektorých študijných odborov si preto hľadajú uplatnenie v zahraničí. Druhý dôvod je, že v niektorých profesiách sú zárobky v zahraničí vyššie. U nás je nižšia cena práce, preto migrujú, aby si zabezpečili svoje potreby napríklad v oblasti vlastného bývania,“ dodal Chrappa s tým, že väčšina Slovákov pracuje v zahraničí v stavebníctve, priemysle a zdravotníctve. Prevažujú kvalifikovaní robotníci, zdravotné sestry a v oblasti služieb sú to napríklad kuchári, čašníci.

 

Najviac migrujú za prácou obyvatelia Prešovského kraja. „Pomáha to okresom s vysokým počtom ľudí bez práce, aby sa uplatnili mladí absolventi a aby dlhodobá nezamestnanosť nebola ešte vyššia ako v súčasnosti,“ uviedol Chrappa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies