Izraelský prezident v EP priznal, že sa nedarí dosiahnuť mier s Palestínčanmi

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 10:03 • 2 min
Izraelský prezident v EP priznal, že sa nedarí dosiahnuť mier s Palestínčanmi

BRUSEL - Izraelskí lídri podporovali a podporujú riešenie blízkovýchodného mierového procesu založené na dvoch štátoch pre dva národy. Uviedol to dnes pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) izraelský prezident Reuven Rivlin.

slovakia

left justify in out

Rivlin však zároveň europoslancom pripomenul, že momentálne nie je možné dosiahnuť stálu mierovú dohodu medzi židovským štátom a Palestínčanmi, a v tejto súvislosti vyzval Európsku úniu, aby pomohla budovať dôveru medzi oboma stranami dlhoročného konfliktu.

 

Podľa jeho slov stále sa nedarí dosiahnuť politické a regionálne podmienky, ktoré by umožnili Izraelčanom a Palestínčanom dosiahnuť trvalú mierovú dohodu. Dodal, že za to môže aj absolútny nedostatok dôvery medzi lídrami oboch strán, ako aj medzi oboma národmi.

 

"Pomôžte nám na ceste budovania vzájomnej dôvery, podpory investícií do spoločných izraelsko-palestínskych podnikov, rozvoja palestínskej ekonomiky a vzdelávania," vyzval Rivlin poslancov EP. Zároveň ocenil úsilie europarlamentu o spojenie oboch strán aj prostredníctvom pozvania prezidentov Izraela a Palestínskej samosprávy na rovnaké plenárne zasadnutie.

 

Predseda EP Martin Schulz v tejto súvislosti poznamenal, že región Blízkeho východu zažil vojny a terorizmus, pričom prvým krokom pre dosiahnutie stability je ukončenie násilia. Dodal, že Európsky parlament vlani schválil uznesenie, v ktorom podporil riešenie založené na existencii dvoch štátov v rámci hraníc z roku 1967 a s Jeruzalemom ako hlavným mestom oboch štátnych útvarov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies