Finančná pomoc ministerstva by mala ísť na 117 tisíc dojníc

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 10:10 • 2 min
Finančná pomoc ministerstva by mala ísť na 117 tisíc dojníc

BRATISLAVA - Generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Štefan Ryba poprel, že okamžitú finančnú pomoc ministerstva nedostane každý chovateľ dojníc a že z podpory vypadnú celé chovy.

slovakia

left justify in out

Na svojej webovej stránke o tom informovala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK). "Podstatou tohto opatrenia ostáva, aby sme udržali kontinuitu chovu dojníc, no podporu chceme rozdeliť medzi kvalitnejšie dojnice. Určite nevypadnú z finančnej podpory celé chovy. Oslovíme každého chovateľa a hodnotené budú konkrétne zvieratá,“ vysvetlil Ryba.


Dojnice by mali byť posudzované v dvoch skupinách - dojnice prvôstky a dojnice po druhej a vyššej laktácii. Pri prvej skupine bude najdôležitejším parametrom vek pri prvom otelení, pri druhej kategórii bude dôležitá dĺžka medziobdobia, ktorá vyjadruje čas medzi dvomi, za sebou nasledujúcimi oteleniami. "Hovoríme o vyselektovaní z podpory 10 % dojníc, ktoré budú mať najhoršie uvedené parametre. Vyšší počet podporených kráv závisí od kondície jednotlivých zvierat v chove,“ uviedol Ryba. Súčasný počet dojníc na Slovensku je 138 183.

 

Komora považuje selekciu za korektnú. "Ak si to prerátame podľa kategórií a úžitkovosti zvierat, podporu by malo dostať 117 tisíc dojníc. Neznamená to, že chovatelia musia neproduktívne dojnice vyraďovať. Skôr to vedie k prehodnoteniu efektívnosti ďalšieho chovu menej kvalitných dojníc,“ konštatoval predseda SPPK Milan Semančík.


Celkový balík pomoci nie je zatiaľ z Ministerstva financií SR potvrdený, ale chovatelia podľa SPPK veria, že komorou požadovaná výška pomoci 43 mil. eur bude vládou odsúhlasená. Súčasťou podpory by mal byť aj záväzok 12-mesačnej viazanosti počtu stavov dojníc a previazanie podpory na zamestnanosť. "Zohľadníme aj kritériá konkrétnych plemien, každé má svoje špecifiká,“ uzavrel Ryba.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies