Dohoda o dodávke 100 lietadiel Boeingu Iránu je pripravená na podpis

NETKY.SK • 19 Jún 2016, 13:37 • 2 min
Dohoda o dodávke 100 lietadiel Boeingu Iránu je pripravená na podpis

TEHERÁN - Dohoda medzi Teheránom a americkým koncernom Boeing o nákupe 100 jeho civilných lietadiel je podľa iránskych údajov krátko pred podpisom. DPA sa odvoláva na denník Iran, pre ktorého dnešné vydanie sa vyjadril šéf úradu pre civilnú leteckú dopravu Ali Abedsadeh.

slovakia

left justify in out

Abedsadeh povedal, že dohoda v písomnej podobe je už hotová, chýba len súhlas amerického ministerstva financií.

Boeing uskutočnil poslednú dodávku lietadiel Iránu pred takmer 37 rokmi. Vzťahy medzi oboma krajinami zmenila Islamská revolúcia v roku 1979 a po obsadení amerického veľvyslanectva v Teheráne došlo aj k prerušeniu diplomatických vzťahov Washingtonu s ním.

 

Po tom, ako aj USA schválili vlani dohodu s Iránom o zastavení jeho jadrového programu, mohol Boeing začať dodávať iránskym aerolíniám náhradné diely na staré civilné lietadlá zo svojej produkcie.

 

Na modernizácii iránskeho civilného leteckého parku sa však začína podieľať aj Airbus. Iránci si od európskeho výrobcu objednali 118 lietadiel.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies