Odsúdili sudkyňu, prišla o talár a dostala amnestiu

NETKY.SK • 1 Marec 2013, 08:18 • 2 min
Odsúdili sudkyňu, prišla o talár a dostala amnestiu

Odsúdili sudkyňu, prišla o talár a dostala amnestiu - Krimi Bývalú levickú sudkyňu Evu Koczanovú odsúdili za vydávanie nezákonných rozhodnutí, ktoré sa mali týkať podvodných reštitúcii po šľachticoch v okolí Levíc. Od 20.

slovakia

left justify in out

img

Bývalú levickú sudkyňu Evu Koczanovú odsúdili za vydávanie nezákonných rozhodnutí, ktoré sa mali týkať podvodných reštitúcii po šľachticoch v okolí Levíc. Od 20. februára sa však aj na ňu hľadí, ako keby odsúdená nebola, pretože tohtoročná prezidentská amnestia sa týka aj jej.

"Bola účastná amnestie," potvrdil TASR hovorca Krajského súdu v NitreOliver Kolenčík. O jej účasti na amnestii rozhodol Okresný súd v Nových Zámkoch, ten istý, ktorý ju odsúdil na jeden rok s podmienečným odkladom na dva roky. Rozhodnutie o amnestii je právoplatné od 20. februára. Bývalá sudkyňa sa však podľa jej advokátky Ildikó Osvadlovej na návrat do taláru nechystá. Ústavný právnik Ján Svák tvrdí, že by to ani nebolo možné. "Súčasťou legitimity sudcu je jeho bezúhonnosť. Právoplatné odsúdenie za trestný čin je s touto podmienkou nezlučiteľné a na tejto skutočnosti nič nemení ani amnestia prezidenta," povedal.

Koczanová podľa obžaloby rozhodla v troch prípadoch určenia otcovstva v rozpore so zákonom a v jednom prípade rozhodla o určení starootcovstva, čo slovenská legislatíva nepozná. Údajne to súviselo s podvodnými reštitúciami nehnuteľností po šľachticoch v okolí Levíc. Bývalá sudkyňa sa na súdnom pojednávaní bránila tým, že bola stíhaná za rozhodovaciu činnosť, právny názor a procesný postup. Prípad sa podľa jej slov pre ňu začal po tom, ako jej príbuzný poukázal na rozsiahlu trestnú činnosť.

Bývalá sudkyňa pred súdom odmietla, že by na základe svojich chybných rozhodnutí prišla k nejakému prospechu. Vraj ani nevedela, že majú byť podkladom pre reštitúcie. Súd ju odsúdil za to, že svojimi rozhodnutiami poskytla neoprávnenú výhodu advokátke, ktorá všetky štyri návrhy podala. Koczanová na súde argumentovala, že jej manžel a táto advokátka sa nenávidia. Právoplatne bola odsúdená na podmienečný trest v máji 2011. Súdna rada SR automaticky navrhla prezidentovi SR odvolať ju z funkcie sudcu, čo aj urobil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies