Poľsko vyšle štyri stíhačky na misiu NATO proti tzv. Islamskému štátu

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 08:24 • 2 min
Poľsko vyšle štyri stíhačky na misiu NATO proti tzv. Islamskému štátu

VARŠAVA - Poľsko je pripravené vyslať štyri bojové stíhačky typu F-16 Fighting Falcon do prieskumnej misie NATO proti extrémistom zo samozvaného Islamskému štátu (IS) na Blízky východ. Vyhlásil to dnes poľský minister obrany Antoni Macierewicz, ktorého cituje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Išlo by o prvý príspevok Poľska v tomto úsilí, hoci krajina by sa do priamych bojov nezapojila, spresnil Macierewicz po dnešnom stretnutí ministrov obrany členských štátov NATO v Bruseli. "Sme pripravení, posádky čakajú na odlet," uviedol rezortný šéf. Krok musí ešte formálne schváliť poľský prezident.

 

Podľa Macierewicza sa stíhačky F-16 Fighting Falcon zúčastnia na "prieskumnej misii v danej oblasti" a na Blízky východ by sa mali premiestniť pred summitom Severoatlantickej aliancie, ktorý sa bude konať 8.-9. júla vo Varšave. V akej krajine budú mať stíhačky svoju základňu, však minister neuviedol.

 

Poľský Národný bezpečnostný úrad (BBN) agentúru PAP informoval, že Varšava na Blízky východ vyšle dve jednotky s celkovým počtom do 210 vojakov. Prvá skupina približne 150 vojakov a zmienených štyroch lietadiel bude umiestnená v Kuvajte, pričom bude vykonávať prieskumnú činnosť pre medzinárodnú koalíciu.

 

Druhá skupina v počte do 60 vojakov bude mať pôsobisko v Iraku a bude plniť poradné úlohy, ako aj viesť výcvik irackých špeciálnych útvarov.

 

Vojenská koalícia pod velením USA sa sformovala v roku 2014 so zámerom vykoreniť IS v Sýrii a Iraku. Islamský štát je zo strany OSN označovaný za teroristickú organizáciu, ktorá ohrozuje svetový mier a bezpečnosť. Koalíciu v súčasnosti tvorí 66 štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies