Holandský premiér Rutte vyjadril nádej, že Británia zostane v EÚ, a vyslovil sa proti referendám

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 21:02 • 2 min
Holandský premiér Rutte vyjadril nádej, že Británia zostane v EÚ, a vyslovil sa proti referendám

HAAG - Holandský premiér Mark Rutte vyjadril dnes nádej, že britskí voliči rozhodnú 23. júna v referende o zotrvaní svojej krajiny v Európskej únii a zabránia tzv. brexitu. Zároveň uviedol, že aprílové referendum v Holandsku o Asociačnej zmluve medzi EÚ a Ukrajinou bolo "katastrofou", uviedol spravodajský server DutchNews.nl.

slovakia

left justify in out

Holandský premiér, ktorého krajina koncom júna odovzdá Slovensku rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, v dnešnom prejave pred delegáciou poslancov Európskeho parlamentu (EP) v Haagu zdôraznil, že EÚ potrebuje mať vo svojich radoch krajinu, ktorá je dôležitá zo strategického hľadiska, so silnými obchodnými a námornými tradíciami.

 

"Británia je voľné trhové hospodárstvo orientované proexportne, rovnako ako Holandsko. Sme národmi námorníkov, zvyknutými spoločne obchodovať a pracovať s otvorenými hranicami. Je dôležité, aby krajina s takýmto zložením zostala v EÚ," povedal Rutte pred europoslancami.

 

Dodal, že dnes je vo svete veľa nestability a ak jedna z najväčších ekonomík sveta opustí EÚ, v metropolách mnohých krajín mimo EÚ to bude dôvod na otváranie šampanského. "Neželám si to," zdôraznil Rutte.

 

Holandský úrad pre analýzu ekonomickej politiky (CPB) zverejnil minulý týždeň štúdiu, podľa ktorej by brexit vinou nižších obchodných výmen spôsobil pokles hrubého domáceho produktu Holandska o 1,2 percenta.

 

Holandský premiér zároveň pred europoslancami priznal, že je proti akýmkoľvek národným referendám. Za "katastrofálny" označil výsledok referenda zo 6. apríla, keď holandskí voliči odmietli podpis Asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou.

 

"Som absolútne proti referendám. A som úplne, úplne, úplne proti referendám o nadnárodných dohodách," spresnil Rutte. Dodal, že jeho vláda potrebuje čas, aby našla spôsob, ako sa vyrovnať s výsledkom aprílového všeľudového hlasovania o dohode s Ukrajinou, aby rešpektovala vôľu voličov. Do úvahy prichádzajú rokovania o výnimkách z ustanovení Asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou.

 

Očakáva sa, že holandská vláda predloží príslušný návrh až po referende v Británii. Holandsko je jedinou krajinou EÚ, ktorá ešte neratifikovala dohodu o pridružení s Ukrajinou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies