Popradčan chcel umlčať svedkyňu, posedí si vo väzení

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 15:33 • 2 min
Popradčan chcel umlčať svedkyňu, posedí si vo väzení

BANSKÁ BYSTRICA – Trest jeden rok odňatia slobody podmienečne za zločin marenia spravodlivosti potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 35-ročného Martina Lazaráka z Popradu.

slovakia

left justify in out

Popradčan vyvíjal nátlak na svedkyňu, aby nevypovedala proti jeho kamarátovi z Košíc, ktorého súdili za nepriamu korupciu.


Inkriminovaný skutok Lazarák spáchal na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v septembri 2014 počas pojednávania s jeho kamarátom, bývalým policajtom Matúšom D. z Košíc. Právnika Matúša súdili za prečin nepriamej korupcie v súvislosti so skúškou zahraničného študenta na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

 

Korunným svedkom proti expolicajtovi bola Simona K., ktorú sa Lazarák snažil presvedčiť priamo na súde, aby nevypovedala, pretože ak bude mať problémy kamarát Matúš, môže mať problémy ona i jej priateľ zo Saudskej Arábie. Práve cudzinec bol tým medikom, v prospech ktorého expolicajt na Simoninu žiadosť mal za dvetisíc eur lobovať. Simona však Lazarákovu „dobre mienenú radu“ nerešpektovala a vec oznámila konajúcemu sudcovi.


Lazaráka potom stíhala prokurátorka Generálnej prokuratúry SR za zločin marenia spravodlivosti. Okresný súd v Banskej Bystrici uznal Popradčana za vinného a uložil mu jeden rok odňatia slobody s podmienečným odkladom výkonu na dva roky. Voči rozsudku sa odvolal Lazarák i jeho príbuzní s tým, že z jeho strany išlo iba o „dobre mienenú radu“ a nie o trestný čin. Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici mal iný názor a všetky odvolania zamietol.


Korupčný prípad košického expolicajta Matúša D. sa skončil napokon jeho oslobodením, hoci sudca Špecializovaného trestného súdu ho uznal za vinného a uložil mu jednoročnú podmienku a peňažný trest dvetisíc eur. Matúš D. sa voči tomu odvolal a senát Najvyššieho súdu SR ho spod obžaloby oslobodil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies