Kližan, Cibulková a Schmiedlová do Ria

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 15:36 • 2 min
Kližan, Cibulková a Schmiedlová do Ria

BRATISLAVA - Martin Kližan, Dominika Cibulková a Karolína Schmiedlová budú zastupovať slovenský tenis na olympijských hrách 2016 v brazílskom Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná tenisová federácia (ITF) zverejní definitívny zoznam po vyhodnotení "vratiek" od národných federácií, ktoré na to majú čas do 16. júna (ITF ich upovedomí o oprávnených hráčoch najneskôr 9. júna). Už teraz je však isté, že spomenutá trojica splnila kritériá v podobe počtu štartov v tímových súťažiach počas olympijského cyklu a dostatočného postavenia vo svetovom rebríčku ATP, resp. WTA.

 

Hypotetická čiara je zhodne pod 56. miestom v renkingu k 6. júnu a ak by aj nešla výrazne nadol (čo sa však určite udeje najmä vzhľadom na maximálny počet štyroch štartujúcich v singli mužov aj žien z jednej krajiny), Kližan, Cibulková a Schmiedlová by sa nad ňu zmestili - figurujú na 51., 21. a 40. pozícii. Veľmi chabú nádej má 90. Magdaléna Rybáriková, "cut" sa na základe predchádzajúcich skúseností dá predpokladať na úrovni 70. - 75. miesta.

Rybáriková doplatila v antukovej fáze sezóny na problémy s ľavým zápästím a neskôr aj pravým kolenom, resp. na nepriazeň žrebu na parížskom Roland Garros, kde na 1. kolo dostala líderku svetového rebríčka Serenu Williamsovú (2:6, 0:6). Po prieniku z kvalifikácie až do štvrťfinále prestížneho marcového turnaja v kalifornskom Indian Wells jej totiž stačilo za viac ako dva mesiace len zhruba 100-150 bodov, čo je cca hodnota grandslamového 3. kola.

 

Celková situácia sa stále vyhodnocuje značne ťažko vzhľadom na mnoho otáznikov (po dopingovom náleze preventívne suspendovaná Ruska Maria Šarapovová, de facto už nehrajúca Talianka Flavia Pennettová, jej krajanka v nemilosti národnej federácie FIT Camila Giorgiová, základné kritériá nie úplne vlastnou vinou nespĺňajúca Dánka Caroline Wozniacka), veľmi ťažko však predpokladať, že by Rybáriková napokon mala nárok cestovať pod päť kruhov.

Vo dvojhre bude hrať spomenutých 56 najlepších mužov a žien podľa hodnotenia k 6. júnu, ak absolvovali dostatočný počet štartov v Davisovom pohári či Pohári federácie. Okrem toho si zahrá po 6 držiteľov miestenky od ITF a po 2 aktéri s pozvánkou od tripartitnej komisie, teda dovedna po 64 tenistov. Z každej krajiny však môžu v singli štartovať iba 4 muži a 4 ženy (a spolu 6+6 aj so štvorhrou). Vo štvorhre mužov i žien sa predstaví po 32 párov a v miešanej štvorhre 16 dvojíc a prednosť majú účastníci dvojhry (s výnimkou členov Top 10 hodnotenia vo štvorhre pri uzávierke).

Hrať sa bude 6. - 14. augusta, a to na tvrdom povrchu typu GreenSet Grand Prix Cushion loptičkami Wilson Australian Open. Novinkou oproti doterajšej olympijskej praxi bude tajbrejk aj v rozhodujúcom treťom či piatom sete (to druhé sa týka len finále dvojhry mužov). V mixe sa tradične aplikuje tzv. zápasový tajbrejk namiesto rozhodujúceho setu. Pri nasadzovaní vo štvorhre bude platiť aj prípadný lepší singlový renking, čo určite poteší napríklad britských súrodencov Andyho a Jamieho Murrayovcov, aktuálne dvojku singla, resp. debla. Pre dvojhru žien bude platiť pravidlo o extrémnej teplote: ak presiahne 30 stupňov Celzia, hráčkam vyvstane nárok na 10-minútovú prestávku pred tretím setom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies