Takata vylúčila bankrot ako prostriedok na zníženie účtu za škandál s airbagmi

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 14:54 • 2 min
Takata vylúčila bankrot ako prostriedok na zníženie účtu za škandál s airbagmi

TOKIO - Japonský výrobca airbagov Takata vylúčil, že by mohol využiť bankrot na zmiernenie svojich záväzkov spojených s masovou výmenou chybných airbagov. Namiesto toho vraj hľadá kupcov, ktorí by prevzali kontrolný podiel vo firme a pomohli jej prekonať súčasnú krízu. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroj oboznámený s procesom reštrukturalizácie vo firme Takata.

slovakia

left justify in out

Podľa tohto zdroja sa má finančný poradca Takaty, spoločnosť Lazard, stretnúť s výrobcami, ako aj s investičnými firmami a konzorciami investorov s cieľom nájsť do jesene kupca alebo kupcov. Hovorkyňa Takaty Akiko Watanabe to odmietla komentovať.

 

Takata by sa chcela udržať na burze, ponechať si kľúčové divízie výroby bezpečnostných pásov, airbagov a volantov a predať tie prevádzky, ktoré nie sú pre firmu kľúčové, tvrdí zdroj. Výmenou za kapitálovú injekciu Takata ponúka časť z podielu zakladateľskej rodiny. Firma chce ešte tento rok vymeniť aj vedenie, vrátane predsedu predstavenstva Šigehisa Takadu, dodal zdroj, ktorý nechce byť menovaný.

Rokovania s potenciálnymi kupcami sú podľa neho zatiaľ len v prípravnom štádiu a nikto ešte firme nepredložil ponuku.

 

Takata zároveň rokuje s klientmi na čele s automobilkou Honda Motor o tom, akú časť z mnoho miliardových nákladov na zvolávanie áut do servisov na výmenu airbagov bude musieť zaplatiť. Hodnota akcií Takaty sa vlani v dôsledku škandálu prepadla až o 68 %.

 

Japonsko minulý týždeň nariadilo zvolať do servisov pre chybné airbagy ďalších 7 miliónoch áut. Celkovo sa len v tejto ázijskej krajine bude výmena týkať až 19,6 milióna áut.

 

Aj regulačné úrady v USA prinútili tento mesiac automobilky zvolať do servisov o 40 miliónov áut viac. A celkový počet vozidiel v USA, ktorých sa to týka, sa tak vyšplhá na 69 miliónov.

 

Dôvodom výmeny sú nečakané explózie airbagov od Takaty, ktoré už usmrtili vo svete minimálne 13 ľudí a stovky ďalších zranili. Problémom sú vyvíjače tlaku v týchto airbagoch, ktoré môžu v dôsledku výrobnej chyby explodovať a vymrštiť plastové a kovové črepiny do kabíny vozidla.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies