BRATISLAVA - Inšpirujte sa pri varení na tento týždeň z našej ponuky chutných receptov.
Na dnes sme pre Vás pripravili:
Zbojnícka polievka
Slanina, klobása, hríby. Tak toto je kombinácia ingrediencií do dnešnej polievky.
Suroviny pre 4 osoby:
15 dkg slaniny, 1 klobása, 20 dkg lesných húb, 1 lyžica hladkej múky, 1 cibuľa, 2 dcl smotany na varenie, 1 liter vývaru, 1 bobkový list, mleté čierne korenie, sladká mletá paprika, 1 balíček mrazených mäsových pirohov
Príprava:
Cibuľu a slaninu pokrájame na malé kúsky a spolu opražíme na oleji. Pridáme lesné huby, poriadne osolíme, posypeme mletým čiernym korením. Po niekoľkých minútach pridáme mletú sladkú papriku, podlejeme vývarom, pridáme bobkový list, na kolieska pokrájanú klobásu a necháme zovrieť. Pridáme mrazené pirohy, keď sú uvarené, vylejeme do polievky smotanu, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku. Necháme prejsť varom.
Čas prípravy: 45 minút
UTOROK 31.5.2016
Šalát z červenej kapusty
Šaláty sa dajú pripraviť takmer zo všetkého. Tak preč nie z červenej sterilizovanej kapusty.
Suroviny pre 4 osoby:
1 pohár sterilizovanej červenej kapusty, 1 cibuľu, 1 konzervu kukurice, 1 konzervu šampiňónov, 1 malú majonézu, soľ, mleté čierne korenie,
Príprava:
Z kapusty vytlačíme vodu a pokrájame na menšie kúsky. Pridáme nakrájanú cibuľu, kukuricu a šampiňóny bez nálevu a majonézu. Premiešame, dochutíme soľou a mletým korením. Podávame s čerstvými bagetkami.
Čas prípravy: 30 minút
STREDA 1.6.2016
Cesnakovo vajíčková nátierka
Hoci vás konzumácia cesnaku odrádza pre silný zápach, nezabudnite, že vďaka alicínu ktorý obsahuje, má silné antibakteriálne a antivírusové účinky.
Suroviny pre 4 osoby:
4 na tvrdo uvarené vajíčka, 1 hlávku cesnaku, 3 PL masti, 2-3 zemiaky uvarené v šupke, 1 PL horčice, soľ, mleté čierne korenie, pažítku, soľ,
Príprava:
Masť, prelisovaný cesnak a horčicu vymiešame do hladka. Pridáme očistené a nastrúhané zemiaky a nastrúhané vajíčka. Vymiešame, dochutíme soľou. Podávame natreté na chlebe, posypané sekanou pažítkou.
Čas prípravy: 30 minút
ŠTVRTOK 2.6.2016
Upečte si bábovku
Hľadáte recept na lahodnú, jemnú a nadýchanú bábovku? Určite neoľutujete ak vyskúšate tento náš osvedčený.
Suroviny:
200 g práškového cukru, 4 vajcia, 250 g polohrubej múky, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 1 dcl oleja, 1 dcl vody, 2 PL kakaa, maslo na vymastenie formy,
Príprava:
Žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame do peny, pridávame po častiach vodu, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Potom zľahka vmiešame sneh z bielkov. Odlejeme asi 1/3 cesta, do ktorej primiešame kakao. Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou. Nalejeme časť bieleho cesta, potom hnedé cesto a nakoniec zvyšné biele cesto. Pečieme 35-40 minút pri 200°C. Kto má rád, môže do cesta pridať hrozienka. Po upečení formu obrátime, bábovku vyklopíme a posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 80 minút
PIATOK 3.6.2016
Chrenová omáčka s hovädzím mäsom
Kto nepozná chren? V našich mysliach je zakorenený svojou typickou chuťou a arómou. Tepelnou úpravou síce stráca vitamíny, ale chrenovej omáčke určite neodoláte.
Suroviny pre 4 osoby:
800 g zadného hovädzieho mäsa, celé čierne korenie, nové čierne korenie, soľ, 2 PL hladkej múky, 1 dcl oleja, 1 ČL cukru, 250 ml smotany, ocot, 1-2 PL čerstvého nastrúhaného chrenu
Príprava:
Mäso dáme variť do slanej vody, do ktorej sme pridali po päť zrniek nového a čierneho korenia. Uvarené mäso vyberieme a nakrájame na plátky. Z oleja a múky pripravíme zápražku, zalejeme 2-3 dcl vývaru z mäsa, pridáme smotanu, soľ, cukor chren a krátko povaríme. Do uvarenej omáčky vložíme mäso. Podávame s knedľou.
Čas prípravy: 120 minút
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies