Ochranárom sa nepozdáva postup MŽP, Ludovika Energy má opäť kontrolu nad uránovým ložiskom

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 17:06 • 2 min
Ochranárom sa nepozdáva postup MŽP, Ludovika Energy má opäť kontrolu nad uránovým ložiskom

KOŠICE – Ochranárom zo Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Košice sa nepozdáva, že ministerstvo životného prostredia (MŽP), presnejšie jeho odbor štátnej geologickej správy, opäť umožňuje firme Ludovika Energy predĺžiť si kontrolu nad uránovým ložiskom v Košiciach v lokalite Jahodná – Kurišková.

slovakia

left justify in out

Ako uvádzajú v tlačovej správe, keď bývalý minister životného prostredia Peter Žiga zamietol Ludovike Energy rozklad o treťom predĺžení pôvodného prieskumného územia Čermeľ – Jahodná rudy urán, molybdén a meď, prezentoval to ako koniec traumatizovania verejnosti.


„Napriek tomu minister Žiga udržal Ludoviku Energy v hre o urán. Návrh tejto firmy na nové prieskumné územie Kamenné na Jahodnej mal v zmysle geologického zákona zamietnuť pre chýbajúcu povinnú záverečnú správu,“ myslí si predseda organizácie ochranárov Ladislav Rovinský. Argumentuje, že hoci Ludovika Energy oficiálne deklaruje záujem o prieskum "vzácnych zemín", takmer celé nové prieskumné územie sa nachádza v pôvodnom prieskumnom území Čermeľ Jahodná - Kurišková a zahŕňa chránené ložiskové územie rádioaktívnych uránových rúd.

 

„Zdá sa, že predĺženie lehoty na vydanie rozhodnutia ministerstvo mieni využiť na opätovné vylúčenie dotknutých obcí mesto Košice, mestská časť Košice Sever a obec Košická Belá z konania. Pre ministerstvo je dôležité, aby dotknuté obce nekládli prekážky konečnému cieľu - vyhovieť návrhu Ludoviky a určiť nové prieskumné územie v lokalite Jahodná,“ prezentuje názor ochranárov Rovinský. Podľa ochranárov je jasné, že prieskum smeruje k ťažbe a spracovaniu uránovej rudy a iných rádioaktívnych nerastov v Košiciach, čomu ministerstvo životného prostredia aktívne napomáha.


„Nerozumieme neopodstatnenej kritike, ministerstvo v tomto konaní postupuje v zmysle geologického zákona. Keďže pominuli prekážky, pre ktoré bolo v minulosti konanie vo veci určenia prieskumného územia Kamenné na prieskum vzácnych zemín právoplatne prerušené, ministerstvo v ňom muselo pokračovať. Ministerstvo nebude jeho výsledok v tejto fáze prejudikovať,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Petra Stano Maťašovská. Doložila, že ministerstvu životného prostredia ide vždy v prvom rade o ochranu ľudského zdravia a životného prostredia.


Podľa Maťašovskej ministerstvo teraz odborne posúdi, či sa navrhovaný ložiskový geologický prieskum na vzácne zeminy bude dotýkať aj ložiska rádioaktívnych nerastov a následne zvolí v správnom konaní taký postup, ktorý je v súlade s geologickým zákonom. Lehota na vydanie rozhodnutia je z uvedeného dôvodu predĺžená do 31. októbra tohto roku. Doplnila, že ťažba uránu a rádioaktívnych nerastov je na Slovensku zakázaná, resp. možná iba v prípade, ak ju v referende odobria obyvatelia dotknutých obcí. Vyplýva to z novely geologického zákona z roku 2014, ktorú podporuje aj súčasné vedenie ministerstva.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies