V hlavnom meste pripravujú sčítanie bezdomovcov

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 13:53 • 2 min
V hlavnom meste pripravujú sčítanie bezdomovcov

BRATISLAVA 25. mája (SITA) – V Bratislave sa koncom tohto roka uskutoční historicky prvé sčítanie ľudí bez domova. Hlavné mesto prieskum organizuje v spolupráci s Inštitútom pre výskum práce a rodiny a jeho cieľom je zistiť aspoň minimálny počet ľudí žijúcich bez strechy nad hlavou.

slovakia

left justify in out

Súčasťou sčítania bezdomovcov bude aj dotazník, v ktorom budú zisťovať, prečo sa ľudia ocitnú na ulici, akú skupinu ľudí najčastejšie postihne takýto osud či aké sú problémy, ktoré im bránia začleniť sa opäť do normálneho života. O sčítaní ľudí bez domova dnes informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal spolu s riaditeľkou Inštitútu pre výskum práce a rodiny Sylviou Porubänovou.


Sčítanie ľudí sa bude konať niekedy začiatkom novembra a túto prácu budú vykonávať vopred vyškolení sčítací komisári. Hlavné mesto tento projekt vyjde na 6 000 až 9 000 eur, ktoré poskytne zo svojho rozpočtu. Podľa primátora Nesrovnala to však budú dobre investované peniaze. „Po sčítaní budeme vedieť, koľko ľudí bez domova v Bratislave žije a budeme vedieť lepšie vyčísliť náklady s tým spojené. Budeme tiež vedieť lepšie nastaviť mestskú sociálnu politiku a uľahčí nám to aj komunikáciu s ministerstvom práce pri riešení problému bezdomovectva,“ vysvetľuje Nesrovnal.

 

Súčasťou sčítania bude aj sociologický prieskum medzi ľuďmi bez domova. „Aby sme zistili, prečo sa títo ľudia ocitli na ulici a prečo zvolili tento spôsob života. Sú to veci, ktoré potrebujeme vedieť, aby sme vedeli vytvoriť tú správnu, systémovú, mestskú sociálnu politiku, adresne pomáhať týmto ľuďom a vedieť lepšie komunikovať s ministerstvom práce napríklad pri návrhoch na zmenu zákona o sociálnych službách,“ dodal Nesrovnal.


Sčítanie ľudí bez domova sa uskutoční začiatkom novembra. Podľa Dariny Ondrušovej z Inštitútu výskumu práce a rodiny prieskum potrvá jeden večer, no v ťažšie prístupnejších miestach možno aj niekoľko dní. Sčítací komisári sa vyberú na tie miesta, kde by sa mohli ľudia bez domova najčastejšie zdržiavať. Sčítavať budú aj ľudí, ktorí hľadajú útočisko v nocľahárňach, útulkoch či komerčných ubytovniach. „Na tieto miesta budú vyslaní vopred vyškolení sčítací komisári, ktorí budú s jednotlivými ľuďmi vypĺňať dotazníky,“ priblížila Ondrušová. Ako dodala, ľudí bez domova vždy upozornia na to, že akcia nie je namierená proti nim a nemá represívny charakter, ale naopak, cieľom prieskumu je pomôcť zlepšiť služby poskytované ľuďom bez domova.


Projekt sčítania bezdomovcov oceňujú aj mimovládne organizácie pracujúce s ľuďmi bez domova. Podľa nich je to krok správnym smerom, súčasné nastavenie systému totiž ľuďom bez domova podľa nich nepomáha dostať sa zo svojej situácie. „Sú potrebné zásadné systémové zmeny na národnej úrovni,“ zhodujú sa mimovládne organizácie v stanovisku, pod ktoré sa podpísali občianske združenia Proti prúdu, Stopa Slovensko, Kresťania v meste a organizácie Depaul Slovensko a Domov Sv. Jána z Boha.

 

Podľa týchto mimovládnych organizácií je bezdomovectvo ako horúci zemiak, ktorý si štát prehadzuje so samosprávami. „Je načase, aby štát reálne prevzal zodpovednosť za riešenie bezdomovectva,“ píše sa v stanovisku organizácií. Od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR preto žiadajú, aby v spolupráci s odborníkmi z mimovládnych organizácií pripravilo Národnú stratégiu prevencie a riešenia bezdomovectva a vyčlenilo peniaze na riešenie problému bezdomovectva na štátnej úrovni, z ktorých by mohli obce, mestá a kraje čerpať na služby pre ľudí bez domova.

 

„Ako prvý krok žiadame do pripravovanej novelizácie zákona o sociálnych službách zadefinovať chýbajúce služby a zariadenia pre ľudí bez domova a nastaviť funkčný mechanizmus financovania,“ dodávajú mimovládne organizácie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies