Ukrajinský minister o cigaretovom škandále: Závery budú prijaté veľmi rýchlo

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 09:49 • 2 min
Ukrajinský minister o cigaretovom škandále: Závery budú prijaté veľmi rýchlo

KYJEV - Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin v súvislosti s pokusom o prepašovanie veľkého množstva cigariet rodinným príslušníkom ukrajinskej diplomatky avizoval, že "závery budú vyvodené veľmi rýchlo".

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra UNIAN s odvolaním sa na Klimkinovo vyjadrenie po skončení rokovania šéfov diplomacií krajín združených vo Východnom partnerstve, ktoré sa konalo v pondelok v Bruseli.


"Závery budú veľmi rýchle. Naša pozícia je veľmi jasná - nie len nulová tolerancia, my budeme bojovať s takýmito prípadmi," zdôraznil Klimkin.


Spresnil, že bude "nutné detailne sa zaoberať tým, ako k tomu došlo, či boli doteraz nejaké (iné) pokusy (o pašovanie)" a či do toho prípadne neboli zapletení aj iní zamestnanci veľvyslanectva Ukrajiny v SR.


Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí podľa agentúry UNIAN varovalo, že v prípade dokázania spoluúčasti veľvyslanectva Ukrajiny v SR na kontrabande cigariet bude potrestaných mnoho ľudí.


Ako v pondelok informovali ukrajinské agentúry a tlač, colníci v Zakarpatskej oblasti na západe Ukrajiny uplynulú sobotu zhabali takmer 60.000 balíčkov cigariet, ktoré sa pokúšal vyviezť autom z Ukrajiny cez Maďarsko ako diplomatickú poštu manžel ukrajinskej diplomatky pôsobiacej v SR. Incident v pondelok potvrdilo aj ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré o vodičovi hovorí ako o "diplomatovi L.".


Podľa vyhlásenia na webových stránkach gubernátora Zakarpatskej oblasti Hennadija Moskaľa ide o ukrajinského občana, obyvateľa Kyjeva Serhija Liščyšyna, ktorý je manželom prvej tajomníčky ukrajinského veľvyslanectva v SR Oksany Liščyšynovej.


Moskaľ na svojej stránke uviedol, že Liščyšyn colníkom predložil sprievodný list podpísaný manželkou, že auto VW Transporter s diplomatickou ŠPZ v čase "od 21. do 24. mája prepravuje diplomatickú poštu a nepodlieha kontrole".
Colníkom však bolo podozrivé Liščyšynovo správanie, keď chceli vykonať len vizuálnu kontrolu interiéru auta a žiadali ho, aby otvoril dvere, keďže sklá boli tónované. Narazili pritom na jeho odmietanie a vyhrážky kontaktovaním konzula. Auto napokon zadržali a pri prehliadke našli takmer 60.000 balíčkov cigariet ukrajinskej výroby s ukrajinskými ochrannými známkami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies