Počas prejavu prezidentky v Čile vypukli násilné protesty, zahynul jeden človek

NETKY.SK • 22 Máj 2016, 10:48 • 2 min
Počas prejavu prezidentky v Čile vypukli násilné protesty, zahynul jeden človek

SANTIAGO - Násilné protesty vypukli včera v juhoamerickom Čile v čase, keď prezidentka Michelle Bacheletová v tamojšom Národnom kongrese prednášala správu o stave krajiny.

slovakia

left justify in out

Jeden muž sa podľa správ miestnych médií udusil po tom, ako zamaskovaní demonštranti podpálili lekáreň a supermarket v centre mesta Valparaíso, kde sídli čilský zákonodarný zbor, píše agentúra AP.

 

Miestne televízie priniesli zábery dymu stúpajúceho z rôznych častí mesta. Vládni činitelia odsúdili násilné výtržnosti, ktoré viedli aj k smrti strážcu jednej z budov v centre Valparaísa.

 

Protest zvolaný aktivistami a študentmi sa začal pokojne, prerástol však do zrážok, keď niektorí demonštranti hádzali kamene na policajtov a zápalné fľaše na budovy. Polícia reagovala slzotvorným plynom a vodnými delami.

 

Bacheletová v prejave zdôraznila dosiahnuté úspechy, ako je reforma zaručujúca bezplatné vzdelávanie. Označila to za proces, v ktorom "niet cesty späť". Vyzvala tiež na celoštátny pakt, ktorý by zaručil hospodársky rast krajiny. Podpora sociálnodemokraticky orientovanej prezidentky klesla podľa prieskumov na asi 30 percent.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies