V kauze primátora Galanty vypovedala kľúčová svedkyňa

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 14:04 • 2 min
V kauze primátora Galanty vypovedala kľúčová svedkyňa

GALANTA – Hlavné pojednávanie s primátorom Galanty Petrom Paškom, jeho predchodcom Ladislavom M. a ďalšími dvoma obžalovanými zo zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní pokračovalo dnes na Okresnom súde v Galante výpoveďou svedkyne, ktorá v minulosti pracovala na mestskom úrade ako referentka pre verejné obstarávanie.

slovakia

left justify in out

Kauza sa týka verejného obstarávania v rámci projektu obnovy južného krídla a dvoch veží neogotického kaštieľa v Galante za približne 2,4 milióna eur, na ktorý pôvodne radnica získala približne 1,9 milióna eur z eurofondov. Vedenie radnice malo ovplyvňovať čiastkové verejné obstarávanie na technický dozor, v tomto konkrétnom prípade išlo o zákazku za menej ako 20-tisíc eur.


Podľa svedkyne bol počas výberu stavebného dozoru na rekonštrukciu miestneho kaštieľa tlak, aby verejné obstarávanie skončilo v prospech obžalovaného Petra A., ktorý bol v tom čase mestským architektom. V tomto smere ju podľa jej vyjadrenia v dnešnej niekoľkohodinovej výpovedi inštruovali vtedajší prednosta mestského úradu, ako aj terajší primátor.

 

Ten podľa jej výpovede povedal, že celý proces verejného obstarávania na výkon stavebného dozoru bude zastrešovať práve vtedajší mestský architekt. Obhajoba spochybňovala výpoveď svedkyne a žiadala prehratie obrazovo-zvukových záznamov, ktoré zabezpečila ešte pred vznesením obvinenia policajti z Národnej kriminálnej agentúry. Súd zabezpečí prehratie záznamov na pokračovaní pojednávania.


Primátor Peter Paška ešte v marci povedal, že podľa neho sú všetci obžalovaní nevinní. Bývalý mestský architekt Peter A. ešte pred vyšetrovateľom priznal, že osobne pripravil cenové ponuky na stavebný dozor v mene štyroch uchádzačov, osobne ich aj zaniesol do podateľne. Bola medzi nimi aj jeho ponuka s najnižšiu cenou.

 

"Chcem vyhlásiť, že som vedel, že moja cenová ponuka je najnižšia, nepotreboval som žiadnu pomoc zo strany ďalších obžalovaných,“ povedal Peter A. po vznesení obžaloby a vinu tak vzal na seba. Ako jediný prejavil záujem uzatvoriť dohodu o vine a treste, prokurátor to odmietol. Ďalší obžalovaní svoju vinu odmietli, v prípade uznania viny súdom im hrozí trest odňatia slobody až na osem rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies