Americká centrálna banka by úrokové sadzby mohla zvýšiť už v júni

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 09:10 • 2 min
Americká centrálna banka by úrokové sadzby mohla zvýšiť už v júni

WASHINGTON - Americká centrálna banka by mohla úrokové sadzby opäť zvýšiť už v júni tohto roka. Počká však najskôr na kľúčové ekonomické údaje. Ukázal to záznam z ostatného aprílového zasadnutia vedenia Federálneho rezervného systému (Fed). Informoval o tom server BBC.

slovakia

left justify in out

Centrálna banka čaká najmä na údaje o vývoji ekonomiky, nezamestnanosti a inflácie. Ak budú priaznivé, potom je podľa väčšiny členov menového výboru Fedu zvýšenie sadzieb opodstatnené. Najnovšie ekonomické údaje naznačujú, že inflácia sa posúva smerom k inflačnému cieľu banky, ktorý je stanovený na úrovni 2 %.

 

USA tento týždeň zverejnili, že spotrebiteľské ceny vzrástli v apríli medzimesačne o 0,4 % po 0,1-% raste v predchádzajúcom mesiaci. Je to najvýraznejší medzimesačný rast od februára 2013, keď spotrebiteľské ceny vzrástli o 0,6 %.

 

Niektorí zástupcovia banky však dali najavo obavy z externých faktorov, vrátane prípadného hlasovania Britov za odchod z Európskej únie. Budúce zasadnutie Fedu bude len týždeň pred britským referendom o zotrvaní v EÚ, ktoré sa uskutoční 23. júna.

 

Na aprílovom zasadnutí ponechala banka úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. To znamená v rozmedzí od 0,25 do 0,50 %, kam ich Fed posunul v decembri minulého roka, pričom ich zvýšil z historického minima 0 až 0,25 %, na ktorom boli sedem rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies