Vo veku 90 rokov zomrel bývalý apoštolský nuncius v ČR a SR Giovanni Coppa

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 13:29 • 2 min
Vo veku 90 rokov zomrel bývalý apoštolský nuncius v ČR a SR Giovanni Coppa

VATIKÁN - Vo veku 90 rokov zomrel v pondelok v Ríme titulárny arcibiskup, kardinál a apoštolský nuncius v niekdajšom Československu a neskôr v Česku a na Slovensku Giovanni Coppa. Informoval o tom dnes Vatikánsky rozhlas.

slovakia

left justify in out

Pohrebné obrady sa začnú v stredu o 15.00 h vo vatikánskej Bazilike sv. Petra. Liturgiu bude slúžiť dekan kardinálskeho zboru kardinál Angelo Sodano spolu s ďalšími kardinálmi, arcibiskupmi a biskupmi. Na záver eucharistickej slávnosti bude pápež František predsedať obradu posledného rozlúčenia (ultima commendatio et valedictio), informoval Vatikán.


Giovanni Coppa bol za apoštolského nuncia v Československu vymenovaný 30. júna 1990. Po rozdelení Československa z 1. januára 1993 ako diplomat zastupoval Svätú stolicu v oboch samostatných štátoch. O rok neskôr, 2. marca 1994, sa vzdal misie v Bratislave a až do 19. mája 2001 zostal nunciom v Prahe. Posledné roky žil vo Vatikáne.


Za biskupa ho vysvätil sv. Ján Pavol II. 6. januára 1980. Kardinálsky biret prevzal vtedajší arcibiskup Giovanni Coppa z rúk pápeža Benedikta XVI. na konzistóriu 24. novembra 2007. Bola mu pridelená diakonia sv. Lina. Kardinálske kolégium tvorí po Coppovej smrti 214 kardinálov, z ktorých 114 má právo voliť pápeža.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies