BRATISLAVA - Dúfame, že vám pomôžeme vyriešiť nekonečné dilemy "Čo dnes uvariť?". Máme tu pre Vás pár skvelých tipov.
Na dnes sme pre Vás pripravili:
Guľky z mletého mäsa
Z mletého mäsa pripravujeme fašírky, sekanú, plnenú papriku... No máme tu pre vás aj iný recept na prípravu jedla, v ktorom toto mäso použijete.
Suroviny pre 4 osoby:
400 g mletého mäsa, 1 vajce, 2 polievkové lyžice oleja, 2 cibule, 2 strúčky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 2 polievkové lyžice strúhanky, 1 polievková lyžica sezamových semienok, 20 g nakrájanej anglickej slaniny
Príprava:
Mäso dôkladne premiešame s vajcom, soľou, mletým čiernym korením. Pridáme nakrájanú slaninu, prelisovaný cesnak, strúhanku a opäť premiešame. Potom pridáme nakrájanú cibuľu, olej, sezamové semienka a vytvarujeme guľôčky, ktoré vyprážame na oleji v panvici, alebo vo fritéze. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.
Čas prípravy: 50 minút
UTOROK 17.5.2016
Kelový prívarok
Kel posilňuje imunitný systém, steny ciev a znižuje hladinu cholesterolu. Nakoľko pôsobí priaznivo na zažívanie, pripravte si kelový prívarok.
Suroviny pre 4 osoby:
1 menší kel, 5 zemiakov, celá rasca, soľ, bujón, 1 cibuľa, olej, 2 PL lyžice hladkej múky, 2 ČL lyžičky mletej červenej papriky, 2 klobásy
Príprava:
Kel nastrúhame, alebo nadrobno pokrájame, zalejeme vodou, pridáme soľ, rascu, bujón a varíme. Asi po 10 minútach pridáme očistené a nakrájané zemiaky, dovaríme do mäkka. Cibuľu pokrájame, opražíme na oleji, pridáme hladkú múku, mletú červenú papriku, trochu presmažíme a túto zápražku vylejeme do prívarku. Klobásu nakrájame na kolieska, vložíme do prívarku, povaríme asi 3 minúty. Podávame s chlebom.
Čas prípravy: 45 minút
STREDA 18.5.2016
Makové šúľance
Okrem toho, že má mak mnoho pozitívnych účinkov na náš organizmus, je aj veľmi chutný. Preto neváhajte a pripravte pre svojich najbližších makové šúľance.
Suroviny pre 4 osoby:
50 dkg zemiakov, 25-30 dkg hladkej múky, 1 žĺtok, soľ, rozpustené maslo, trošku oleja, mletý mak, práškový cukor
Príprava:
Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme, prelisujeme a necháme vychladnúť. Pridáme vajíčko, múku, trošku soli a vypracujeme cesto. Z cesta si tvoríme valčeky, krájame na malé kúsky a rukou urobíme šúľance hrubé a veľké asi ako malíček. Uvaríme ich v slanej vode, pokvapkáme olejom aby sa nelepili. Naložíme na taniere, posypeme mletým makom, práškovým cukrom a polejeme rozpusteným maslom.
Čas prípravy: 70 minút
ŠTVRTOK 19.5.2016
Vajíčkovo drožďové bagetky
Pozrite si a hlavne vyskúšajte túto chutnú nátierku, ktorú si zamilujú hlavne páni.
Suroviny pre 4 osoby:
2 PL masla, 1 cibuľa, 5 dkg droždia, 3 vajíčka, trošku soli, mletého korenia, mletej rasce, 2 bagety, mladú cibuľku na ozdobu,
Príprava:
Na 1 PL masla orestujeme na krájanú cibuľu, pridáme droždie, soľ, korenie a rascu. Miešame, pokým sa droždie nerozpustí. Potom prilejeme rozmiešané vajíčka a miešame do zhustnutia. Odstavíme z ohňa a primiešame druhú lyžicu masla. Bagety nakrájame na šikmé kolieska, na ktoré dáme pripravenú nátierku. Podávame zdobené jarnou cibuľkou.
Čas prípravy: 20 minút
PIATOK 20.5.2016
Zemiaková polievka s pórom a klobásou
Niekedy stačí na zahnanie hladu polievka. Pripravili sme pre vás recept na sýtu zemiakovú.
Suroviny pre 4 osoby:
100 g slaniny, 3 cibule, 500 g zemiakov, 1 bujón, 1 pór, 3 klobásy, mleté čierne korenie, soľ, petržlenová vňať, ovsené vločky,
Príprava:
Nakrájanú cibuľu speníme na slanine, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, bujón, zalejeme vodou a uvaríme. Potom pridáme na kolieska nakrájanú klobásu s pórom. Chvíľku povaríme, na zahustenie pridáme hrsť ovsený vločiek. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou, podávame s chlebom.
Čas prípravy: 50 minút
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies