Pri samovražednom bombovom útoku v Jemene zahynulo najmenej 27 ľudí

NETKY.SK • 15 Máj 2016, 14:33 • 2 min
Pri samovražednom bombovom útoku v Jemene zahynulo najmenej 27 ľudí

SANÁ - Najmenej 27 ľudí zahynulo a ďalších minimálne 30 osôb utrpelo zranenia pri bombovom útoku, ku ktorému došlo v meste Mukallá na juhovýchode Jemenu, kde sa pred náborovým strediskom ozbrojených síl odpálil samovražedný útočník.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA.

 

Podľa organizácie SITE, ktorá monitoruje aktivity militantov na internete, sa k dnešnému samovražednému útoku prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Ten sa prihlásil aj k zodpovednosti za štvrtkový útok na armádny komplex v Musallá, pri ktorom zahynulo sedem ľudí.

Na útoky proti jemenským vládnym silám a koalícii vedenej Saudskou Arábiou, ktorá ich podporuje, vyzvala aj jemenská odnož al-Káidy. Tá pred rokom využila občiansku vojnu v tejto najchudobnejšej arabskej krajine, aby prevzala kontrolu nad viacerými oblasťami.

 

Jemen sa nachádza v hlbokej politickej nestabilite od protestov z roku 2011, ktoré boli súčasťou tzv. arabskej jari. Situácia sa rapídne zhoršila, keď šiitskí povstalci podporovaní Iránom dobyli rozsiahle oblasti severného a stredného Jemenu vrátane metropoly Saná. Na juhu krajiny okrem toho ožíva separatistické hnutie a silnie odboj al-Káidy.

 

Konflikt medzi vládou a šiitskými vzbúrencami a ich spojencami si od konca marca 2015 vyžiadal takmer 9000 životov; tretinu obetí tvoria civilisti. Obe strany sa obviňujú z porušovania krehkého prímeria, ktoré začalo platiť týždeň pred mierovými rozhovormi. Tie sa od 21. apríla konajú v Kuvajte.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies