Gondu počas víkendu čaká premiéra v GP3

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 12:00 • 2 min
Gondu počas víkendu čaká premiéra v GP3

BARCELONA - Slovenský automobilový pretekár Richard Gonda stojí pred najväčšou výzvou v doterajšej kariére. Už tento víkend 14. - 15. mája absolvuje na okruhu Catalunya v Barcelone premiéru v prestížnom formulovom seriáli GP3.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťdvaročný Banskobystričan sa počas deviatich pretekárskych víkendov predstaví na totožných zastávkach ako najslávnejší šampionát sveta formula 1. Gonda bude okrem slovenského motorizmu reprezentovať švajčiarsky tím Jenzer Motorsport. Aprílové testy GP3 vo Valencii a v Barcelone, dejisku víkendového podujatia, ukázali vyrovnanosť štartového poľa.

 

"Konečne nastal čas a už sa neviem dočkať prvých pretekov v Barcelone. GP3 patrí medzi svetovo najvyrovnanejšie formulové šampionáty, aj pre špičkové jazdecké obsadenie a vyrovnané tímy, no ja sa rád púšťam do ťažkých výziev. V piatok nás čaká len jediný 45-minútový tréning pred kvalifikáciou, kde budeme musieť stihnúť spraviť množstvo úkonov, aby sme preteky zvládli. Veľmi dôležité bude opotrebovanie pneumatík, ktoré tu vie poriadne zamiešať kartami, no k tomu sa budem môcť vyjadriť až po mojej prvej skúsenosti v pretekoch. Určite urobím maximum, aby sme boli v nováčikovskom hodnotení čo najvyššie, a verím, že slovenskí fanúšikovia ma v tom podporia," uviedol Richard Gonda prostredníctvom tlačovej správy.

 

V seriáli GP3 figuruje 24 identických monopostov Dallara GP3/16 so šesťvalcovým motorom (objem 3,4 l, výkon 400 koní). Veľkou skúškou pre jazdcov bude práca s pneumatikami Pirelli - identickými s tými, ktoré sa používajú vo F1. V pretekoch nie je povolená ich výmena, jazdec si tak bude musieť ustriehnuť opotrebovanie a prispôsobiť mu svoju taktiku.

 

Víkendy GP3 sľubujú drámu, v predchádzajúcich ročníkoch o ňu nebola núdza. Pozostávajú z piatkového 45-minútového tréningu, sobotňajšej 30-minútovej kvalifikácie a dvoch pretekov (v sobotu podvečer a v nedeľu predpoludním). Poradie na štarte prvých 40-minútových pretekov vzíde z kvalifikácie (najrýchlejší jazdec dostáva štyri body do celkového hodnotenia šampionátu). V druhých 30-minútových pretekoch sa osem najlepších jazdcov v cieli úvodného zápolenia postaví na štart v opačnom poradí. Poradie na štarte od deviateho miesta je identické s finišom jazdcov v prvých pretekoch. Body z prvých pretekov si pripíše prvá desiatka jazdcov (hodnotenie od prvého po desiate miesto - 25 b., 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1), dva získava pretekár s najlepším časom. V druhých pretekoch boduje osem jazdcov (15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1), a dva dostane najrýchlejší pilot.

 

Napriek tomu, že seriál GP3 odštartuje len svoj siedmy ročník, do F1 sa z neho dostali viacerí pretekári, napríklad Esteban Gutiérrez (šampión z roku 2010), Valterri Bottas (2011), Daniil Kvjat (2013) či Jean-Éric Vergne a Carlos Sainz.

 

Pôsobenie Richarda Gondu v GP3 budú môcť sledovať slovenskí fanúšikovia v priamych prenosoch na stanici Sport TV. Prvé preteky v Barcelone prinesie v sobotu od 17.15 Sport1, druhé v nedeľu od 9.15 Sport2.

Kalendár tohtoročného šampionátu GP3:
13. - 15. mája: 1. kolo - Barcelona (Šp.)
1. - 3. júla: 2. kolo - Spielberg (Rak.)
8. - 10. júla: 3. kolo - Silverstone (V. Brit.)
22. - 24. júla: 4. kolo - Hungaroring (Maď.)
29. - 31. júla: 5. kolo - Hockenheim (Nem.)
26. - 28. augusta: 6. kolo - Spa-Francorchamps (Belg.)
2. - 4. septembra: 7. kolo - Monza (Tal.)
30. septembra - 2. októbra: 8. kolo - Sepang (Malaj.)
25. - 27. novembra: 9. kolo - Abú Zabí (SAE)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies