Systém "posledných" zápasov vyniesol šesť bodov, Cíger je spokojný

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 07:58 • 2 min
Systém "posledných" zápasov vyniesol šesť bodov, Cíger je spokojný

PETROHRAD - Každý zápas odohrať, ako keby bol posledný. Slovenskí hokejisti si v úvodných dvoch dueloch MS dokonale osvojili systém trénera Zdena Cígera postavený predovšetkým na disciplinovanej hre, z ktorej vyplynula počas víkendu aj deväťgólová nádielka. Po náročných skúškach je síce prvoradá regenerácia, no aj v deň voľna chce kouč vidieť svojich zverencov aspoň v minimálnej tréningovej záťaži.

slovakia

left justify in out

Dôsledný systém prešiel v nedeľňajšom dueli viacerými previerkami. Nezrútil sa ani v momente, keď ho Francúzi 69 sekúnd po úvodnom buly narušili vedúcim gólom do siete nerozchytaného Júliusa Hudáčka. "Nebola to žiadna chyba. Hovorili sme si, že puky vedome hádžu do stredného pásma. Mali sme tam dvoch obrancov, žiaľ, puk im preskočil hokejky. Dôležitejší bol záver stretnutia," rozhovoril sa Cíger. Jeho zverenci našli na francúzsky scenár rýchlu odpoveď a zápas s prehľadom rozhodli už pred koncom druhej tretiny. "Som rád, že sme to dotiahli do víťazného konca. Francúzi hrajú veľmi dobre, bola cítiť ich sila. Naši si ale verili, vnímal som to už na rozcvičke. Bol som rád, že pochopili veci, ktoré od nich chcem. Boli tímoví, disciplinovaní, inak sa hokej hrať nedá. Pomáhali sme si, viac komunikovali. Na tomto sa dá stavať."

 

Už niekoľko týždňov znejú z úst reprezentačného kormidelníka slová ako disciplína, jednoduchosť, tímovosť. Na prvý pohľad otrepané klišé, v praxi však veľmi účinné výrazy, ktoré dostali Slovákov po náročnom úvodnom víkende MS do pohody. "Zasa sa opakujem, ale disciplína je pre mňa jednoducho podstatná. Každý tu môže zdolať hocikoho, každý má svoju kvalitu a ak čo i len na chvíľku poľavíte a nebudete si pomáhať, nemáte šancu. Ak ste disciplinovaní, ukáže sa aj efektivita," zdôraznil kouč.

 

Pred dvojzápasom proti Maďarsku a Francúzsku mal jasný plán, ktorým mimoriadne efektívne "nakazil" celé mužstvo. "Mali sme plán, aby sme aj tento zápas odohrali tak, ako keby bol posledný na turnaji. Prišli sme s tým na ľad a teším sa, že chlapci to splnili. Oddýchneme si a pôjdeme na ďalší posledný zápas," ozrejmil Cíger.

 

Platí, že odvážnemu šťastie praje a slovenský kouč mal pri výbere brankárskeho tandemu na MS šťastnú ruku.

 

Branislav Konrád aj Július Hudáček potvrdili, že sú pripravení na úlohu tímových opôr. Cíger sa v deň duelu proti Francúzsku rozhodol, že do bránky pošle premiérovo na turnaji Hudáčka a svoj krok neoľutoval. "Veľmi sa teším, že to dobre dopadlo. Mužstvo podržal, bola u neho vidieť istota takisto ako u Braňa Konráda. Je veľmi dôležité, že na tomto poste máme stabilitu a silu," uviedol. O tom, kto z brankárskej dvojice zastane miesto medzi tromi žŕdkami najbližšie proti Nemcom, hovoriť ešte nechcel. "To prezradím až pred zápasom. Musíme sa rozhodnúť."

 

Nedeľňajší duel nedohral Marko Daňo. Krídelníka prvej formácie trápilo menšie zranenie, no u Cígera mal toho na rováši viac. "Nemal toľko faulovať," povedal kouč s úškrnom. "Samozrejme, dúfam, že bude v poriadku. Máme teraz čas na oddych, regeneráciu aj ozdravovací proces. Máme k dispozícii ďalších dvoch hráčov a boli sme nachystaní, že k zmenám príde. Zvažovať to však budeme citlivo, pretože mužstvo hrá dobre."

 

V pondelňajší sviatočný deň majú slovenskí reprezentanti zápasové voľno, nie však tréningové. "Je pravda, že potrebujeme vypadnúť od hokeja. Čakanie na úvod bolo dlhé, ale zvládli sme dva zápasy, treba si oddýchnuť fyzicky aj psychicky. Všetci ale pôjdeme na štadión, môže byť individuálny tréning. Som zástancom tréningu aj po takýchto náročných a úspešných zápasoch," konštatoval Cíger.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies