Ukrajinská ekonomika sa vrátila k rastu

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 13:45 • 2 min
Ukrajinská ekonomika sa vrátila k rastu

KYJEV - Ukrajinská ekonomika vykázala v prvom kvartáli tohto roka rast, a to po prvýkrát od roku 2013. Informovalo o tom v piatok ukrajinské ministerstvo hospodárstva.

slovakia

left justify in out

Podľa predbežných odhadov ministerstva sa hrubý domáci produkt krajiny (HDP) v období januára až marca medziročne zväčšil o približne 0,1 až 0,3 %. "Nárast svetových cien za ukrajinský export je jedným z faktorov, ktoré podporujú pozitívny vývoj. Zároveň musíme uznať, že nízka minuloročná porovnávacia základňa mala tiež priaznivý vplyv," oznámilo ministerstvo hospodárstva vo vyhlásení.


Ukrajinská ekonomika je oslabená separatistickým konfliktom v priemyselnej časti krajiny, ako aj dvojcifernou mierou inflácie. Svetová banka začiatkom apríla potvrdila svoju prognózu, že hospodárstvo Ukrajiny v tomto roku posilní o 1 %. Vlani sa HDP krajiny zmenšil o 9,9 % a v roku 2014 jej ekonomika oslabila o 6,6 %. Banka však zlepšila svoju prognózu inflácie a očakáva, že sa miera inflácie spomalí na 15 %. Jej predchádzajúci odhad rátal s tým, že bude na úrovni 23,4 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies