Predaj iPhonov po prvý raz v histórii klesol, klesli aj tržby Apple

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 11:35 • 2 min
Predaj iPhonov po prvý raz v histórii klesol, klesli aj tržby Apple

LOS ANGELES - Predaj vlajkového produktu americkej technologickej firmy Apple za 2. kvartál jej súčasného obchodného roka klesol, čo sa odrazilo na tržbách, ktoré zaznamenali prvý kvartálny pokles za posledných 13 rokov. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Apple oznámila, že v 2. štvrťroku obchodného roka 2015/2016, čo znamená v období od januára do konca marca, predala 51,2 milióna iPhonov. Medziročne to predstavuje pokles o 16 %. Navyše, slabší dopyt v zhruba rovnakom rozsahu odhaduje firma aj v súčasnom štvrťroku.

 

Popri poklese predaja kľúčových iPhonov sa príliš nedarilo ani ďalším produktom spoločnosti. Predaj iPadov klesol takmer o pätinu a predaj počítačov Mac o 12 %. Firmu poškodil pokles dopytu najmä na čínskom trhu, ktorý je pre Apple po USA druhým najväčším.

 

Výsledkom je pokles kvartálnych tržieb, prvý od roku 2003. Tržby firmy dosiahli 50,56 miliardy USD (44,79 miliardy eur), čo medziročne znamená pokles o 13 %. Klesol aj zisk, a to o viac než pätinu na 10,5 miliardy USD.

 

Analytikov výsledky sklamali, počítali s miernejším poklesom tržieb. Ani prognózy firmy na ďalší kvartál ich príliš neupokojili. Apple odhaduje, že tržby v 3. kvartáli 2015/2016 dosiahnu od 41 miliárd do 43 miliárd USD. To je podstatnej menej, než predpokladajú analytici, ktorí odhadujú, že tržby dosiahnu viac ako 47 miliárd USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies