Greenpeace: Petícia proti pesticídom má ochrániť najmä včely

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 11:52 • 2 min
Greenpeace: Petícia proti pesticídom má ochrániť najmä včely

BRATISLAVA - Obmedziť používanie pesticídov na Slovensku je cieľom novej petície, ktorou chce organizácia Greenpeace Slovensko naštartovať verejnú debatu o škodlivosti týchto chemikálií na životné prostredie, včely aj ľudské zdravie.

slovakia

left justify in out

Ako dnes novinárom povedala Katarína Nikodemová z Greenpeace Slovensko, do konca roku by aktivisti chceli vyzbierať desaťtisíce podpisov. Petíciu, ktorú spustili dnes na Deň Zeme, je možné podpísať cez internet na stránke www.bezpesticidov.sk, aktivisti ale budú podpisy zbierať aj na rôznych podujatiach, festivaloch či v infostánkoch. Petícia žiada ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka o obmedzenie troch najškodlivejších pesticídov - neonikotíniodov, ktoré sú toxické najmä pre včely. "Zároveň chceme, aby Slovensko aj do budúcna obmedzilo nebezpečné pesticídy, ktoré môžu predstavovať hrozbu a aby Slovensko neposkytovalo výnimky na látky, ktoré sú na úrovni EÚ zakázané," povedala a dodala, že vládu tiež žiadajú o zabezpečenie trvalo udržateľného používania pesticídov.


Slovensko roku 2013 hlasovalo na pôde EÚ proti obmedzeniu neonikotíniodov, Európska komisia toto obmedzenie napriek tomu dočasne schválila. "To, že Slovensko toto obmedzenie nepodporilo, vyslalo zlý signál najmä našim včelárom, dobrou správou to ale nebolo ani pre bežných spotrebiteľov, pretože toto hlasovanie svedčí o tom, ako málo je Slovensko ambiciózne, pokiaľ ide o regulovanie nebezpečných látok, akými pesticídy rozhodne sú," povedala Katarína Nikodemová, podľa ktorej ostatné členské štáty EÚ sa snažia pesticídy obmedzovať, na Slovensku ich spotreba stále rastie. "Slovensko si nestanovilo ani žiadne merateľné a konkrétne ciele do budúcna, ako chceme pesticídy obmedziť a ako sa chceme závislosti od nich postupne zbaviť," zdôraznila. Podľa štatistík spotreba pesticídov na Slovensku vzrástla v roku 2014 až na 5 000 ton. Začiatkom roku 2017 budú ministri poľnohospodárstva EÚ znovu hlasovať o predĺžení obmedzenia troch najškodlivejších pesticídov. Greenpeace Slovensko chce aj prostredníctvom petície ministerstvo pôdohospodárstva presvedčiť, aby tentokrát návrh EÚ neblokovalo.


Používanie neonikotíniodov ohrozuje najmä včely. Tieto pesticídy sú podľa Martina Piovarčiho zo Slovenského zväzu včelárov niekoľko tisícnásobne toxickejšie než DDT, ktoré bolo zakázané už pred desaťročiami. "Ak sú pesticídy v rastline, včela sa im nedokáže vyhnúť. Včely však nemajú genetickú výbavu na detoxikáciu jedov, keďže rastliny v minulosti toxíny neprodukovali," povedal s tým, že pozná množstvo prípadov, keď po postrekoch vyhynuli celé včelstvá. Zdôraznil, že k používaniu pesticídov navyše existujú alternatívy. Podobne sa vyjadril aj ekofarmár Dušan Janovíček, podľa ktorého môžu farmári existovať aj bez prílišného používania chemikálií. "Treba zvoliť správny výber plodín, dodržiavať osevný postup a správnu agrotechniku," vyhlásil a zdôraznil, že k pestovaniu plodín treba pristupovať s cieľom dlhodobého zúrodňovania pôdy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies