Katolícia cirkev v Japonsku tiež čelí sexuálnemu škandálu

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 10:41 • 2 min
Katolícia cirkev v Japonsku tiež čelí sexuálnemu škandálu

TOKIO - Škandál, ktorému čelí katolícka cirkev v súvislosti prípadmi pohlavného zneužívania mladistvých, zasiahol aj jednu z krajín s najnižším počtom katolíkov na svete - Japonsko. Bývalí študenti prestížnej chlapčenskej školy totiž tvrdia, že ich sexuálne obťažovali alebo znásilnili mnísi, ktorí na škole pred desiatkami rokov učili.

slovakia

left justify in out

Traja bývalí študenti Medzinárodnej školy sv. Panny Márie v Tokiu uviedli pre agentúru AP, že počas štúdia ich zneužívali mnísi. Jeden z nich ako príklad uviedol tzv. zdravotné kontroly, keď mu duchovný ohmatával semenníky. Ďalší vypovedal, že sa vo veku 11 rokov stal obeťou znásilnenia dvoma rehoľníkmi. Čin sa odohral v školskej kaplnke.

 

Škola pred 18 mesiacmi vytvorila vyšetrovaciu komisiu, ktorá zatiaľ nedospela k žiadnym záverom. Škola informovala, že podozrenia zo znásilnenia svojich študentov oznámila polícii v Tokiu, ktorá však uviedla, že vo veci neprebieha vyšetrovanie, keďže lehota na podanie trestného oznámenia už uplynula.

 

Katolíckou cirkvou v posledných rokoch otriasajú škandály okolo zneužívania mladistvých. Prípady zaznamenali v mnohých krajinách sveta, najmä však v Spojených štátoch, Írsku, Austrálii, Francúzsku či Nemecku. Väčšina z prípadov sa neodohrala v súčasnosti, ale ešte v 60. až 80. rokoch minulého storočia. Cirkev je terčom kritiky najmä preto, že kňazov podozrivých z pedofilných praktík biskupi len presúvali do iných farností či diecéz.

 

Pápež František krátko po svojom nástupe do funkcie odsúdil pohlavné zneužívanie detí duchovnými a uistil verejnosť o svojom odhodlaní presadzovať nulovú toleranciu voči páchateľom takýchto činov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies