Kandidátom na post šéfa združenia sudcov je Juraj Sopoliga

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 15:10 • 2 min
Kandidátom na post šéfa združenia sudcov je Juraj Sopoliga

BRATISLAVA – Združenie sudcov Slovenska (ZSS), najväčšia stavovská organizácia sudcov, bude mať nové vedenie. Na hlavnom zhromaždení na Štrbskom Plese budú v piatok voliť prezidenta aj viceprezidentov.

slovakia

left justify in out

Ako informovala doterajšia šéfka združenia Dana Bystrianska, ktorá už po 10 rokoch vo funkcii nekandiduje, zatiaľ je na pozíciu prezidenta ZSS nominovaný košický krajský sudca Juraj Sopoliga. Podľa regionálneho princípu sú za viceprezidentov navrhnutí Lenka Praženková, Táňa Veščičiková a Štefan Hrvoľa.


Okrem hodnotenia doterajšej činnosti združenia, budú sudcovia hovoriť aj o koncepcii zmien v justícii a programovom vyhlásení vlády v tejto oblasti. Doterajšiu činnosť združenia hodnotila už v decembri celorepubliková rada. Podľa Bystrianskej k najvýznamnejším aktivitám počas jej funkčného obdobia patrila ochrana nezávislosti súdnictva vo vnútroštátnom meradle. Združenie sa zapájalo aj do činnosti Medzinárodnej asociácie sudcov a Európskej asociácie sudcov, na ktorú sa obrátili v roku 2011 a 2014 v súvislosti s prijatými zákonmi o sudcoch a s preverovaním sudcov NBÚ.

 

Ako dobrú hodnotila v decembri Bystrianska aj spoluprácu a komunikáciu s Justičnou akadémiou, ale aj poslancami, najmä členmi ústavnoprávneho výboru parlamentu. Zároveň upozornila, že riadenie súdnictva podľa Združenia sudcov Slovenska nezodpovedá trendom doby. Riadenie súdnictva sa musí podriadiť jeho potrebám tak, aby každému bola poskytnutá efektívna súdna ochrana, ako to garantuje Ústava SR.

 

Upozornila aj na dlhodobé neprimerané zaťaženie súdov, najmä okresných v sídle kraja, ale aj krajských súdov i Najvyššieho súdu SR, nerovnomernú zaťaženosť súdov a sudcov či zneužívanie práva v spotrebiteľských sporoch.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies