Japonské akciové trhy klesli o vyše 3 %, zasiahli ich ceny ropy a zemetrasenia

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 10:26 • 2 min
Japonské akciové trhy klesli o vyše 3 %, zasiahli ich ceny ropy a zemetrasenia

TOKIO - Japonské akciové trhy klesli dnes o vyše 3 %, už druhý obchodovací deň po sebe. Nálady investorov oslabilo viacero faktorov, najmä posilnenie kurzu jenu, klesajúce ceny ropy a rastúce obavy z dôsledkov dvoch silných zemetrasení, ktoré pred pár dňami zasiahli juhojaponský ostrov Kjúšú. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Kľúčový index tokijskej burzy Nikkei pre 225 akcií klesol o 572,08 bodu (3,4 %) a obchodovanie uzatvoril na úrovni 16.275,95 bodu. V priebehu obchodovania dosiahol pokles indexu 3,5 %. Širší index Topix zaznamenal pokles o 41,25 bodu (3,03 %) a obchodovanie uzatvoril na úrovni 1320,15 bodu.

 

Ceny ropy dnes prudko klesli, keď trhy ovplyvnil neúspech rokovaní najväčších producentov v katarskom hlavnom meste Dauha. Očakávalo sa, že hlavní producenti z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a nečlenských štátov sa cez víkend dohodnú na zmrazení ťažby na januárovej úrovni, čo by aspoň čiastočne riešilo súčasné nadmerné zásoby ropy na trhu. Zástupcovia Iránu ale na rokovania neprišli a Saudská Arábia trvala na tom, aby k zmrazeniu ťažby pristúpili všetci producenti, teda aj Irán.

 

Vývoj na japonských akciových trhoch podľa portálu MarketWatch výrazne ovplyvnili aj dve silné zemetrasenia koncom minulého týždňa. Tie narušili výrobu v automobilke Toyota, ktorá oznámila, že v týchto dňoch pozastaví produkciu vo väčšine závodov v Japonsku, nakoľko zemetrasenia obmedzili dodávky komponentov. Podobné problémy oznámili aj Honda a Nissan.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies