Od výsledku rokovaní Británie s WTO budú čiastočne závisieť aj dôsledky brexitu

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 16:17 • 2 min
Od výsledku rokovaní Británie s WTO  budú čiastočne závisieť aj dôsledky brexitu

ŽENEVA - Dôsledky prípadného brexitu, teda odchodu Británie z Európskej únie (EÚ), budú po júnovom referende čiastočne závisieť aj od rokovaní Londýna s členmi Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes šéf WTO Roberto Azevedo na tlačovej konferencii. Pripomenul, že ak britskí voliči v referende 23. júna rozhodnú o vystúpení z EÚ, ovplyvní to zahranično-obchodnú výmenu Spojeného kráľovstva, a teda aj tamojších exportérov.

 

Ak k tomu dôjde, bude veľa závisieť od podmienok rozchodu, o vzťahoch, ktoré Británia následne nadviaže s EÚ, a tiež od rokovaní medzi Britániou a členmi WTO, ktoré objasnia, aké práva a záväzky jej z novej situácie vyplynú.

 

Právnická firma Clifford Chance minulý mesiac vypracovala rozsiahlu štúdiu o dôsledkoch brexitu. Zamerala sa pritom najmä na bankový sektor, keďže banky a investičné firmy z londýnskeho City patria medzi najväčších platcov daní v Británii a pôsobia v celej EÚ. No upozornila tiež, že po vystúpení z európskeho bloku už Británia nebude členom jednotného európskeho trhu, takže sa na ňu budú vzťahovať obmedzenia spojené s cezhraničným podnikaním.

 

Británia sa po odchode z únie, podobne ako Nórsko, musí stať členom Európskeho hospodárskeho priestoru (EEA), ak bude chcieť využívať aspoň niektoré výhody jednotného európskeho trhu.

A kým nebude členom EEA, každá zmena obchodnej dohody bude mať "potenciál obmedziť cezhraničný obchod" s britskými ostrovmi.

 

Preto je pravdepodobné, že brexit prinesie dlhé obdobie neistoty spojené s týmito obmedzeniami, čo ovplyvní situáciu na trhu aj plány firiem, uviedla štúdia Clifford Chance.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies