Strojca útokov z Paríža Salah Abdeslam strávil tri týždne na Slovensku: Má tu známeho

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 18:06 • 2 min
Strojca útokov z Paríža Salah Abdeslam strávil tri týždne na Slovensku: Má tu známeho

BRATISLAVA – Atentátnik z Paríža Salah Abdeslam sa údajne minulý rok zdržiaval na území Slovenska.

slovakia

left justify in out

Podľa portálu aktuality.sk sa terorista, ktorý bol strojcom krvavých útokov v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí, zdržiaval tri týždne na Slovensku. Portálu to potvrdili dva zdroje z ministerstva vnútra.

 

Salah Abdeslam strávil minulý rok v lete (pred útokmi v Paríži), tri týždne v jednom penzióne v Nitre. Po útokoch sa stal jedným z najhľadanejších teroristov na svete.

 

Abdeslamovým kontaktom na Slovensku má byť podľa zahraničných tajných služieb jeho príbuzný, ktorý sa oženil s občiankou Slovenskej republiky. Ide o Iračana, ktorý pochádza z mesta Mosul.

 

V novembri minulého roku pátrali počas veľkého záťahu slovenskí policajti práve po Abdeslamovi. Raziu vykonali vo viacerých mestách vrátane Nitry.

 

Kaliňák: Informácia, že Abdeslam má v Slovensku príbuzných, nie je úplne presná

"Túto informáciu by som asi bližšie nekonkretizoval, pretože nie je úplne presne ani potvrdená, ani vyvrátená, ani z našej strany," uviedol po rokovaní kabinetu Kaliňák. Ako dodal, polícia pracovala s každou informáciou, ktorá prišla, ako s vierohodnou a vykonala opatrenia, ktoré považovala za dôležité. "Mnohé veci sa z tých informácií nepotvrdili, niektoré informácie sa potvrdili, takže v žiadnom prípade v tom čase nebolo Slovensko vystavené nejakému priamemu nebezpečenstvu," dodal Kaliňák. Informácie o tom, že na Slovensku má Abdeslam príbuzných, nie je podľa jeho slov úplne presná.

 

Žitný: Ak je pravda, že Abdeslam bol na Slovensku, je to závažná vec

 

Pokiaľ by bola pravdivá informácia, že sa jeden zo strojcov krvavých atentátov v Paríži, pri ktorých v novembri 2015 zahynulo 130 ľudí, Salah Abdeslam nachádzal vlani v lete na Slovensku, bola by to mimoriadne závažná vec. Zdôraznil dnes pre TASR bezpečnostný analytik Milan Žitný.

 

"Podľa zistení francúzskych vyšetrovateľov fungoval Salah Abdeslam v lete minulého roku ako kuriér - šofér teroristov, ktorých vyzdvihoval ako utečencov v Budapešti na železničnej stanici Keleti, kde sa v tom čase zdržiavali tisíce migrantov, inokedy v gréckom meste Patras," uviedol Žitný. Ako objasnil, Abdeslamov pohyb sa podarilo čiastočne rekonštruovať od začiatku augusta pomocou navigácií v automobiloch, ktoré si prenajímal.

 

"Zo zistení francúzskych, belgických a nemeckých vyšetrovateľov vyplýva, že bol prakticky neustále na cestách a zabezpečoval logistiku pre teroristické útoky, pričom nebol nijako opatrný - na zaplatenie trajektu z talianskeho Bari do gréckeho Patrasu použil kreditnú kartu, ktorou platil aj za prenájom parížskeho bytu pre atentátnikov," pripomenul slovenský bezpečnostný analytik. "Pokiaľ by bola pravdivá informácia, že sa Abdeslam vlani v lete zdržiaval dlhé tri týždne v Nitre, bola by to mimoriadne závažná vec, faktom však pritom je, že v rekonštruovaných trasách francúzskych vyšetrovateľov sa nitrianska stopa nenachádza. To ešte nemusí popierať jej existenciu, len treba byť v prístupe k tejto informácii, chudobnej na ďalšie dôležité fakty, zdržanlivý," zdôraznil.

 

img

 

Spojené štáty zaradili Salaha Abdeslama na formálny zoznam teroristov

Vláda Spojených štátov zaradila Salaha Abdeslama, podozrivého z účasti na vlaňajších parížskych útokoch, na svoj formálny zoznam teroristov. Tým sa naňho ukladajú sankcie a zakazuje sa Američanom vykonávať s ním akékoľvek transakcie, informovala dnes agentúra AP.

 

Oznam prichádza v čase, keď Abdeslama - francúzskeho občana - čaká extradícia z Belgicka do Francúzska, ku ktorej má dôjsť v najbližších dňoch. Abdeslam sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe v Bruggách. Vo Francúzsku ho predbežne obvinili z podielu na útokoch, ktoré si 13. novembra 2015 vyžiadali 130 mŕtvych.

 

Abdeslam po nich utiekol do susedného Belgicka, kde ho v marci zatkla polícia. Či sa podieľal aj na príprave nedávnych útokov v Bruseli, zatiaľ jasné nie je. Americký rezort zahraničných vecí ho eviduje ako činovníka teroristickej skupiny Islamský štát (IS), známej aj pod alternatívnou skratkou Dáiš.

 

Po svojom zatknutí odpovedal Abdeslam vyšetrovateľom na niekoľko otázok, neskôr - po samovražedných bombových útokoch v Bruseli z 22. marca, ktoré usmrtili 32 ľudí - využil svoje právo nevyjadrovať sa. Na výsluchu povedal, že sa v Paríži plánoval odpáliť, na poslednú chvíľu si to však rozmyslel.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies