Obama je znepokojený trendmi v Turecku, idúcimi proti slobode tlače

NETKY.SK • 2 Apríl 2016, 11:26 • 2 min
Obama je znepokojený trendmi v Turecku, idúcimi proti slobode tlače

WADHINGTON - Americký prezident Barack Obama v piatok vyhlásil, že je znepokojený najnovšími tendenciami v Turecku, ktoré sa prejavujú obmedzovaním slobody tlače.

slovakia

left justify in out

Šéf Bieleho domu na záverečnej tlačovej konferencii washingtonského summitu o jadrovej bezpečnosti zároveň poznamenal, že svojho tureckého náprotivka Tayyipa Erdogana vyzval, aby nepresadzoval stratégiu represií a umlčovania demokratického dialógu vo svojej krajine.


Obama však zdôraznil, že aj napriek nezhodám medzi oboma krajinami bola už spolupráca Turecka so Spojenými štátmi v minulosti viackrát rozhodujúca v mnohých medzinárodných otázkach.


V Turecku prebieha v súčasnosti proces s dvoma novinármi obvinenými zo špionáže a z prezradenia štátneho tajomstva. Týchto trestných činov sa mali dopustiť článkom o dodávkach zbraní tureckej tajnej služby povstalcom v Sýrii, vrátane islamistov.


Trestné oznámenie na oboch novinárov podal samotný prezident Erdogan a hrozí im až doživotný trest odňatia slobody.


"(Erdogan) nastúpil do úradu s prísľubom demokracie a Turecko je historicky krajinou, kde hlboká islamská viera žije bok po boku modernity a rastúcej otvorenosti. A tohto dejinného odkazu sa má (Erdogan) držať - a nie stratégie zahŕňajúcej potláčanie informácií a umlčovanie demokratického dialógu," povedal Obama.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies