Majetkové priznania musia podať aj verejní funkcionári

NETKY.SK • 31 Marec 2016, 15:51 • 2 min
Majetkové priznania musia podať aj verejní funkcionári

BRATISLAVA – Podobne ako živnostníci a firmy podávajú do konca marca majetkové priznania aj verejní funkcionári. Upozorňuje ich na to aj webová stránka Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Majetkové priznania podľa ústavného zákona o konflikte záujmov podávajú verejní funkcionári parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Okrem poslancov, členov vlády, vedúcich ústredných orgánov štátnej správy či sudcov Ústavného súdu SR, predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu SR a členov Súdnej rady SR podávajú majetkové priznania aj generálny prokurátor, ombudsman, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, riaditeľ SIS, rektori verejných vysokých škôl či členovia štatutárnych orgánov Sociálnej poisťovne a Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

 

Verejní funkcionári by v majetkovom priznaní mali uviesť svoje príjmy dosiahnuté v uplynulom kalendárnom roku nielen z výkonu tejto funkcie, ale aj iných postov, zamestnaní alebo činností, v ktorých pokračovali aj po ujatí sa funkcie verejného činiteľa. Zároveň by mali uviesť svoje majetkové pomery a majetkové pomery manžela a neplnoletých detí, ktorí s ním žijú v domácnosti.

 

Za nepodanie majetkového priznania podľa zákona hrozí verejným funkcionárom pokuta vo výške mesačného platu.
Verejní funkcionári podávajú majetkové priznania podľa starého zákona, z majetkových priznaní sa nedá určiť presná výška majetku ani jeho konkrétny opis. Polemika sa vedie aj o tom, ktoré príjmy musia verejní funkcionári v priznaniach uvádzať a ako ich sankcionovať za nedodržiavanie zákona. V rokoch 2012 až 2014 vtedajšia opozícia s vládnym Smerom pripravovala nové znenie ústavného zákona o konflikte záujmov, ktoré by reagovalo na nedostatky aktuálnej právnej normy. Smer po vypracovaní návrhu od podpory nového zákona odstúpil a opakovane ho v parlamente zamietal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies