Niekoľkým zamestnancom jadrových zariadení v Belgicku odobrali vstupné karty

NETKY.SK • 25 Marec 2016, 15:27 • 2 min
Niekoľkým zamestnancom jadrových zariadení v Belgicku odobrali vstupné karty

BRUSEL - Belgický úrad pre dohľad nad jadrovou bezpečnosťou odobral registračné karty viacerým zamestnancom a ďalším osobám zakázal vstup do areálu jadrových zariadení. Stalo sa tak v čase, keď sa v tejto krajine objavili obavy, že jadrové elektrárne by mohli byť terčom islamských extrémistov.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa úradu Nele Scheerlincková dnes podľa agentúry AP spresnila, že odobratie registračných kariet a zákaz vstupu ďalším osobám "nie sú spojené s teroristickými útokmi", ktoré Brusel zažil tento utorok a ktoré si vyžiadali 31 obetí a asi 300 zranených.


Vysvetlila, že rozhodovanie o pridelení registračnej karty trvá zvyčajne niekoľko týždňov a agentúra k tomuto kroku teraz pristúpila na základe informácií od tajnej služby a polície, či kvôli záznamu v registri trestov konkrétnych osôb.
Okamžite po útokoch na bruselskom letisku a v metre Belgicko sprísnilo bezpečnostné opatrenia v okolí jadrových elektrární a ďalších strategických objektov.


Ochrana jadrových elektrárni v Belgicku bola posilnená už v polovici februára, keď sa objavili správy o možnom útoku islamistov na jadrové zariadenia v krajine.


Belgický denník La Dernieure Heure (DH) vo štvrtok napísal, že bratia Ibrahim a Khalid Bakraouiovci, ktorí v utorok spáchali atentáty na bruselskom letisku Zaventem a v bruselskom metre, plánovali aj teroristický útok na jadrovú elektráreň v Belgicku.


Denník DH si kládol otázku, či práve posilnenie ochrany jadrových elektrární neviedlo teroristov k zmene svojich plánov a zameraniu sa na "ľahšie" ciele, akým bola stanica metra či letisko.


Po utorkových útokoch vyšetrovatelia podľa DH považujú takmer za isté, že teroristické útoky v Paríži a Bruseli spáchala tá istá teroristická bunka. Ide o sieť zosnovanú a riadenú mladými Belgičanmi, ktorých väčšina pôsobila aj v Sýrii.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies