Bociany biele sa vracajú, ochranári sa zamerali na hniezda

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 09:30 • 2 min
Bociany biele sa vracajú, ochranári sa zamerali na hniezda

POPRAD - Bociany biele sa v týchto dňoch postupne vracajú zo zimovísk na svoje tradičné hniezdiská. Pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAP) tieto hniezdiská pravidelne monitorujú.

slovakia

left justify in out

V prípade problémových hniezd, ktoré sú umiestnené na funkčných stĺpoch elektrického vedenia či používaných komínoch, alebo sú nestabilné, sa snažia situáciu vyriešiť. „V posledných týždňoch sme takto zlepšili hniezdne podmienky pre bociany biele v obciach Galovany, Trstené, Liptovské Vlachy a Hôrka. Niekoľko hniezd sme preložili, nainštalovali sme zábrany pre zamedzenie hniezdenia na nevhodných miestach a osadili hniezdne stĺpy a podložky,“ informoval riaditeľ Správy TANAPu Pavol Majko.


Všetky opatrenia súvisiace so zabezpečením hniezd pre bociany predstavujú podľa ochranárov technicky náročnú činnosť. Pri posledných aktivitách podali pomocnú ruku ochranárom aj miestni nadšenci, obecné úrady či Správa Národného parku Nízke Tatry. Majko pripomína, že bociany si svojou prítomnosťou a príkladnou starostlivosťou o potomstvo od nepamäti získavajú priazeň obyvateľov slovenských miest a obcí. „Bociany biele v minulosti hniezdili hlavne na slamených strechách dreveníc alebo v rázsochách starých listnatých stromov. Už vtedy sa im ľudia snažili pomôcť tým, že na stromy a strechy budov upevňovali drevené kolesá, ktoré slúžili ako hniezdne podložky a uľahčovali bocianom stavanie hniezd,“ uviedol riaditeľ Správy TANAPu.


Ochranári budú život bocianov v ich hniezdach sledovať aj prostredníctvom nainštalovaných webkamier. Pozorovať ich budú pravdepodobne do poslednej dekády augusta, keď sa mladé bociany budú s rodičmi pripravovať na odlet do svojich zimovísk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies