Knižný bestseller o Hitlerovi v súčasnej dobe má filmovú podobu, zabaví, ale aj zamrazí

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 08:43 • 2 min
Knižný bestseller o Hitlerovi v súčasnej dobe má filmovú podobu, zabaví, ale aj zamrazí

BRATISLAVA - O pár dní vstúpi do slovenských kín filmové spracovanie knižného bestselleru A je tu zas (Er ist wieder da). Nemeckú komédiu podľa románu Timura Vermesa nakrútil režisér David Wnendt (Vlhké miesta).

slovakia

left justify in out

Do hlavnej úlohy Adolfa Hitlera, ktorý sa prekvapivo prebudí v dnešnom Berlíne po takmer 70 rokoch, obsadil gestami i dikciou veľmi presvedčivého Olivera Masucciho. Nacistický vodca v jeho podaní neverí vlastným očiam, že Nemecko nielenže naďalej existuje, ale aj prekvitá.

 

Berlín nespoznáva, je plný cudzincov a v Nemecku vládne žena, akási Angela Merkelová. Šokovaný Hitler sa však v nových pomeroch veľmi rýchlo zorientuje a začína kariéru v televízii a na Facebooku. Z vodcu národa sa stáva nesmierne populárny komik. Okolie ho považuje za dokonalého imitátora samého seba. Na cestách po Nemecku sa rozpráva z bežnými občanmi a je veľmi prekvapivé, ako reagujú na jeho názory na aktuálne dianie a politickú situáciu.

 

Knižnú predlohu A je tu zas - nemecký debut z roku 2012 v slovenskom preklade Michala Hvoreckého predstavilo vydavateľstvo Zelený kocúr tento týždeň čitateľom v Bratislave. Drsnej satire, ktorá je mimoriadne zábavná, ale aj desivo reálna, sa venoval teoretik popkultúry a vysokoškolský pedagóg Juraj Malíček. "V dnešnom svete politickej korektnosti sa Hitlerov obraz v nemeckej spoločnosti stáva jeho vlastnou karikatúrou, čo vytvára priestor pre fascinujúce literárne dobrodružstvo," komentoval knihu pre TASR.

 

"Adolfa Hitlera máme spojeného s ikonickým obrazom ideologického fanatizmu spojeného s národným socializmom. Demagógia, s ktorou tu vystupuje, je na prvý pohľad veľmi atraktívna. Človek, keď na chvíľočku prestane premýšľať, tak sa pristihne, že s ním vlastne súhlasí, ale v momente, keď sa zamyslí, zistí, že je to celé postavené na brainwashingu, banalizovaní skutočnosti. Dôjde mu, že je veľmi nebezpečné zjednodušovať veci a nepremýšľať," doplnil Juraj Malíček na margo hlavnej postave knihy, ktorej autorom je vyštudovaný historik a politológ. Timur Vermes je nemecký novinár a tzv. ghostwriter. Svoj prvý román A je tu zas, ktorý sa stal svetovým bestsellerom, napísal ako 45-ročný.

 

 

Vermes svojich čitateľov presvedčí, že má Hitlera "naštudovaného". Román, ktorý v Nemecku vzbudil obrovský záujem a prekvapenie, písal v prvej osobe. Rozprávačom je sám Hitler, nechýbajú jeho staré názory, spomienky, komentáre k výdobytkom našej doby, pohľad "človeka z minulosti" na súčasné zákony, nariadenia, politické strany či média. "Ani na chvíľu o sebe nepochybuje. To je čosi, čo my nepoznáme, lebo každý z nás o sebe pochybuje. Hitler zjavne nie. To ho vedie k riešeniam, ktoré sa zdajú atraktívne, ale sú nekonečne hlúpe, brutálne a zvádzajú k pohodlnému prijatiu, ktoré sa ale potom premení na dosť desivú nočnú moru," konštatoval Malíček.

 

Predaj knižky A je tu zas sa šplhá k dvom miliónom výtlačkov, preložili ju do viac ako 30 jazykov. Podľa teoretika popkultúry môže za svoj úspech vďačiť "únave z politickej korektnosti". "To sa deje kdekoľvek v Európe, veci sa nazývajú pomerne elegantne, aby sa nikto, nedajbože, neurazil, a toto kniha nerobí. Autor trafil slepé miesto, kde nepotrebujeme niečo predstierať, povedia sa veci priamo a má to aj pozitívny aj negatívny vplyv. Negatívny v zjednodušovaní a pozitívny v tom, že sa nerieši politická korektnosť, riešia sa veci ako sú, ale nie ako sa javia," dodal na margo vtipnej a bystrej knihy, ktorá sa číta "na jeden záťah".

 

Slovenský preklad nemeckého bestselleru A je tu zas (Zelený kocúr, 2014) prichádza na trh v druhom náklade a sprevádza jeho filmové spracovanie. Film podobne ako knižka zabaví, ale aj zamrazí, keďže v pozadí kladie množstvo rôznych otázok. Čitateľ i divák je donútený zamyslieť sa nad tým, kam dnes vlastne napreduje naša spoločnosť. Film A je tu zas bude mať v Bratislave slávnostnú premiéru 29. marca. Do slovenskej kinodistribúcie ho od 31. marca prináša CinemArt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies