Steinmeier v Moskve: O budúcnosti Sýrie musia rozhodnúť rokovania

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 13:25 • 2 min
Steinmeier v Moskve: O budúcnosti Sýrie musia rozhodnúť rokovania

MOSKVA - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier sa pred dnešným rokovaním v Moskve vyjadril, že pre sýrskeho prezidenta Bašára Asada nevidí miesto v budúcom vedení krajiny.

slovakia

left justify in out

Steinmeier v rozhovore pre ruskú agentúru Interfax povedal, že si nedokáže predstaviť, že by bol Asad prijateľný pre všetky skupiny obyvateľstva po tom, ako v päťročnej občianskej vojne v Sýrii zahynulo už 250.000 ľudí a z miliónov Sýrčanov sa stali utečenci.


O politickej budúcnosti Sýrie by podľa neho mali rozhodnúť samotní Sýrčania, ktorí sa na nej dohodnú pri rokovacom stole. Píše o tom agentúra DPA.
Šéf nemeckej diplomacie vyjadril nádej, že sýrska vláda, ktorej je Rusko spojencom, povedie v Ženeve vážne mienené konzultácie a pomôže dojednať pokojnú politickú zmenu v krajine.


V Ženeve pokračujú mierové rokovania pod záštitou OSN, v ktorých je sprostredkovateľom osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura.
Steinmeier sa má v Moskve stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom i s premiérom Dmitrijom Medvedevom. S ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom bude rokovať o Sýrii a konflikte na Ukrajine.


V priebehu dnešného dňa sa má potom v Moskve stretnúť aj s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym, ako agentúre DPA potvrdila nemecká ambasáda v Moskve.


V reakcii na teroristické útoky v Bruseli vyzval nemecký minister na jednotu v boji s terorizmom. "Je naším spoločným záujmom konať proti tejto hrozbe."
Lavrov vyjadril nádej, že "Európania odložia bokom svoje geopolitické hry a spoja sa proti terorizmu", citovala ho DPA.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies