Úradujúci prezident Nigeru získal vo voľbách 92 percent hlasov

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 08:11 • 2 min
Úradujúci prezident Nigeru získal vo voľbách 92 percent hlasov

NIAMEY - Úradujúci nigerský prezident Mahamadou Issoufou v súlade s očakávaniami zvíťazil v druhom kole volieb hlavy štátu, ktoré sa opozícia rozhodla bojkotovať. Podľa výsledkov zverejnených v utorok volebnou komisiou získal Issoufou v nedeľu viac ako 92 percent odovzdaných hlasov, pričom účasť dosiahla necelých 60 percent zaregistrovaných voličov, informuje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Opozičný kandidát Hama Amadou, ktorý pred rozhodujúcim hlasovaním strávil niekoľko mesiacov vo väzení, sa naďalej nachádza vo Francúzsku, kde by sa mal podrobovať liečbe. Opozícia vyhlásila, že výsledky volieb neuzná vzhľadom na údajné porušenie pravidiel v prvom kole.

 

Issoufou stojaci na čele západoafrického Nigeru od roku 2011 založil svoju volebnú kampaň na úspechoch v boji proti moslimským extrémistom. Bývalého premiéra a predsedu parlamentu Amadoua, ktorý sa umiestnil v prvom kole volieb ako druhý, zadržiavali od novembra až do marca pre údajné zapojenie do obchodovania s deťmi. Obvinenie popiera ako politicky motivované.

 

Niger, ktorý má vyše 17 miliónov obyvateľov, patrí napriek bohatým zásobám uránu a iným prírodným zdrojom medzi najchudobnejšie štáty sveta. Na severe i západe krajiny ohrozujú bezpečnosť občanov ozbrojenci s kontaktmi na teroristickú sieť al-Káida, na juhu a v okolí Čadského jazera zasa extrémisti z teroristickej skupiny Boko Haram pôsobiacej najmä v Nigérii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies